IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на изградени в Китай електромобили на Tesla падат до 5-месечно дъно

За цялата 2022 г. американският автомобилен производител е доставил с 50% повече превозни средства, произведени в Шанхай, в сравнение с 2021 г.

16:57 | 05.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е доставила 55 796 произведени в Китай електрически превозни средства през декември - най-ниското ниво за последните пет месеца, съобщава Ройтерс, цитирайки данни na Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Резултатите от миналия месец показват спад от 44% спрямо ноември и понижение от 21% спрямо декември 2021 г. Американският концерн ограничи производството и цените на моделите, за да привлече допълнително търсене и да се справи с натрупващия се инвентар.

Tesla отбеляза и най-ниските нива на месечни обеми на доставки от юли насам, когато по-голяма част от производствените линии в Шанхай бяха спрени поради надграждане.

За цялата 2022 г. американският автомобилен производител е доставил с 50% повече превозни средства, произведени в Шанхай, в сравнение с 2021 г., става ясно от данните на CPCA.

Общите продажби на произведени в Китай електромобили на Tesla на месечна база. Източник: CPCA Общите продажби на произведени в Китай електромобили на Tesla на месечна база. Източник: CPCA

В световен мащаб доставките на производителя на електрически превозни средства за 2022 г. са се увеличили с 40%, като Tesla пропуска целта на главния изпълнителен директор Илон Мъск за ръст от 50%.

Tesla спря производството в своя китайски завод, най-продуктивното ѝ съоръжение, от 24 декември до 2 януари, като част от усилията на компанията да ограничи увеличаването на запасите.

Китайският съперник на Tesla BYD все още води в общата класация за продажби на електромобили и плъгин хибриди в Китай, като обемът на доставките надхвърля близо четирикратно този на американския концерн през декември.

SAIC-GM-Wuling Automobile Co, съвместното предприятие на General Motors с местни производители в Китай, което произвежда малки бюджетни електромобили, също изпреварва Tesla с 53%, добавят от CPCA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Продажбите на ИЗГРАДЕНИ в Китай електромобили на Tesla падат до 5-месечно дъно === Това на какъв език е списано? Автомобилите се проектират, конструират, произвеждат, сглобяват. Ача чак пък да се изграждат? Те да не са сгради?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още