IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завист заради отстъпката? Намалените цени на Tesla разгневиха китайци

След две намаления на цените новите автомобили Tesla в Народната република вече струват с 13-24% по-малко, отколкото през септември

08:38 | 10.01.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ALEX PLAVEVSKI
Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Tesla пуска и на друг пазар в Азия - Сингапур - значителна отстъпка на колите си. Дилър в Сингапур пояснява, че съществуващите автомобили Model 3 и Model Y са с 5000 долара по-евтини за купувачи, които заменят своя автомобил с двигател с вътрешно горене. Придобиването на лиценз за притежание на автомобил ще бъде субсидирано с 5000 долара, предава DPA. 

А едва през миналата седмица Tesla намали цените в Китай, Южна Корея, Япония и Австралия, за да стимулира търсенето. През уикенда това предизвика протести на стотици купувачи на Tesla в Китай, които са закупили автомобила си на значително по-висока цена в края на миналата година. В социалните мрежи се появиха видеоклипове с клиенти, които се събират пред центровете за доставка в Шанхай, Ченгду, Шънджън и други градове. 

Според изчисленията на Ройтерс след две намаления на цените новите автомобили Tesla в Народната република вече струват с 13-24% по-малко, отколкото през септември. Купувачите, които са купили автомобил в края на миналата година поради изтичането на субсидията за електрически автомобили през новата година, се оказаха изненадани. Производителят на автомобили ги е убедил, че скоро няма да има намаление на цените. „Върнете парите, върнете ни колите", скандира тълпата в Ченгду.

Група от повече от 60 собственици на автомобили, разстроени, че колите им са загубили значителна част от стойността си, скандираха лозунги като „Tesla излъга клиентите" и „Защита на законните права на потребителите" пред дистрибуторския център на компанията в Ухан в неделя, става ясно от видео, направено от протестиращ и споделено с Financial Times.

Протестите се провеждат в момент, в който Tesla се сблъсква със забавянето на продажбите на електрически превозни средства в Китай. Освен това компанията все по-често се сблъсква с ожесточената конкуренция на местни конкуренти, сред които BYD и Li Auto. 

Намаляването на цените на Tesla, което достига 13,5% в зависимост от модела, може да се окаже недостатъчно, за да запази първото място на пазара на електромобили, смятат анализатори. „Tesla трябва допълнително да намали цените и да разшири мрежата си за продажби в градовете от по-нисък ранг в Китай", казва пред FT Ши Джи, автомобилен анализатор в China Merchants Bank International.

Грейс Тао, вицепрезидент по външните работи на Tesla, заяви в публикация в социалната мрежа в петък, че намаленията се основават на „инженерни иновации". Тя добавя: „Отговаряме на призива на страната да се стимулира икономически растеж и да се разгърне потенциал за потреблението".

Клиент в Шанхай съобщи, че разгневени купувачи са предали списък с искания на среща със служители на Tesla, заобиколени от полиция. Те са поискали извинение и финансова компенсация. Търговците на Tesla са обещали отговор до вторник.

Говорител на компанията обаче заяви, че не се планира възстановяване на цената. Протестът беше посрещнат с неодобрение в социалните медии. Купувачите е трябвало да се запознаят по-обстойно с условията на договорите, а известен блогър нарече протестите в Weibo „срамни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
около местото на чукането, все се намираше некой виетнамец да почне свада или схватка с мен. Разбрах, че не са ме пребили веднага, щото девойката била с мен доброволно. Ама тонва не значи, че немат желание да ме пребиват по-натам във времето. Ше му се изяснат на мъсковия некои ОСОБЕНОСТИ от жълтите нрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 1 година
Муахахахахахахахахахахахаха!Мъск си мисли, че да продаваш на жълти е като да продаваш на американци или европейци. сежа ше види разликата.Преди години, много години, като блед юноша, свалих ена виетнамка. Таз ме заведе да се чукаме във виетнамските общежития. Жълтите разбраха и се събраха около 20-30 човека да скандират под прозореца ни: "Ти не си човек, ти си лош другар". Свърших и си отидох без проблеми - викам си, тез гоуеми бълъци. Обаче, ако и когато ми се налагаше да се навъртам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Сега, аз да протестирам ли, че миналата седмица краставиците бяха по-скъпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Чайниците мераклий за Тесла са фанали предколедните "намаления" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още