IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla понижава цените на електромобилите в Китай и пуска нови версии на Model S и X

Цените на моделите на концерна на китайския пазар вече са с 40% по-ниски от тези в САЩ

11:35 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. отново намали цените на своите превозни средства Model 3 и Y, които се предлагат в Китай, като същевременно представи премиум версии на Model S и Model X, за да засили позицията си в този сегмент на най-големия пазар на електромобили в света, съобщава Bloomberg.

Началната цена за произведените в Китай автомобили Model Y е намалена до 259 900 юана (37 875 долара) от 288 900 юана преди това, става ясно от данни от китайския уебсайт на компанията. Новата цена е рекордно ниска за Китай и е с 43% по-малка от началната цена в размер на 65 900 долара, посочена на уебсайта на Tesla в САЩ. Model 3 вече се предлага срещу 229 9900 юана спрямо 265 900 юана преди това, което е с около 30% по-малко от цената на същия електромобил в САЩ.

Tesla вече намали цените в Китай миналата година, за да подкрепи продажбите, тъй като конкуренцията се засилва както на масовия, така и при премиум сегмента, където навлязоха компании като подкрепената от Уорън Бъфет BYD Co., Xpeng Inc. и Nio Inc., както и международни играчи като Porsche AG и Mercedes Benz Group AG.

Според Tesla новата версия на Model S, която е с преработен интериор, се предлага на цена от 789 900 юана, докато версията Plaid - най-бързата кола на Tesla, която ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2,1 секунди, струва 1,01 млн. юана. SUV-ът Model X се продава срещу 879 900 юана, а цената на Model X Plaid започва от 1,04 млн. юана.

Доставките на въпросните версии ще започнат през второто тримесечие на тази година, информира Tesla.

Базираната в Остин, Тексас, компания е един от основните играчи на китайския масов електромобилен пазар, където моделите струват не повече от 300 хил. юана. Tesla обособи местно производство на седана Model 3 в края на 2019 г., когато откри фабрика в Шанхай, способна да произвежда 450 хил. автомобила годишно. Впоследствие заводът започна да изгражда и Model Y - през януари 2021 г.

Tesla достави над 710 хил. автомобила, произведени от Шанхай, през 2022 г., което представлява около 54% от продажбите ѝ в световен мащаб. Но доставките се забавиха през декември, тъй като производството беше спряно за надграждане, като междувременно търсенето започна да се забавя. По-рано тази седмица Tesla обяви, че глобалните ѝ доставки изостават от прогнозата ѝ, което предизвика нова разпродажба на нейните акции в САЩ.

Tesla също така коригира цените на своите автомобили Model 3 и Model Y в Япония, считано от петък. Базовата версия на Model 3 сега струва 5,4 млн. йени (40 300 долара), което представлява спад от 10%, докато цената на Model Y е свита с 9,9% до 5,8 млн. йени.

Миналия месец Мъск предположи, че средата с по-високи лихвени проценти вреди на търсенето на автомобили. В стремежа си към продажби в края на годината Tesla предложи отстъпки на много купувачи, които се съгласиха да получат автомобилите си преди януари.

Wall Street намали очакванията си за Tesla за годината. Deutsche Bank сви прогнозата си за доставките на Tesla за цялата година до 1,84 млн. автомобила, или до приблизително 40% годишен ръст, което е под средния ръст от 50%, към който Tesla се стреми. Goldman Sachs понижи прогнозата си за доставките на Tesla през 2023 г. до 1,8 млн. автомобила, въпреки че анализаторите на банката заявиха в бележка, че доставките трябва да се ускорят отново през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още