IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои фондове може да имат проблеми през 2023 г. заради залозите си спрямо Tesla

Сагата с Twitter не е навредила по никакъв начин на стратегията и представянето на Tesla при елкетромобилите, смята Греъм Танака от Tanaka Growth Fund

21:37 | 05.01.23 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Мащабните разпродажби на акциите на Tesla Inc. причиняват кошмари на фонд мениджърите, които вече са направили големи залози за Tesla Inc. и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, пише Ройтерс.

Като цяло 50 активно управлявани фондове за капиталови инвестиции в САЩ имат голяма експозиция спрямо Tesla, като поне 5% от активите им са свързани с електромобилния концерн – преминавайки бариерата, която много портфолио мениджъри не биха прекрачили при една капиталова позиция, за да диверсифицират експозицията си.

Тези фондове записаха среден спад от 42,1% през 2022 г., над два пъти спрямо средния спад от 17% при фондовете, инвестиращи в акции в САЩ, изчислява Morningstar.

Фондът Baron Partners Retail, на стойност 6 млрд. долара, който е на първо място сред всички взаимни фондове в САЩ по отношение на експозицията си към Tesla – 52% от активите му представляват акции на компанията – отчете спад от близо 43% за 2022 г., докато фондът Zevenbergen Genea Institutional, на стойност 54 млн. долара, където книжата на Tesla съставляват 13% от активите му, записа понижение от близо 59%.

Книжата на Tesla поевтиняха с около 65% за цялата година, разпродажбите се ускориха, след като Мъск реши да придобие социалната платформа Twitter срещу 44 млрд. долара, което някои инвеститори приеха като разсейващ ангажимент за ръководителя на Tesla.

Само през декември акциите на компанията поевтиняха с 37% и записаха ценови спад от още 12% във вторник (3 януари) – първия търговски ден за 2023 г., след като Tesla разочарова с доставките за миналата година.

Перспективата за още една година на слабо представяне на борсата може да накара някои от най-големите "бичи" инвеститори в Tesla да намалят позициите си, коментира Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Дял на акциите на Tesla в Ark Innovation от общите активи на фонда. Източник. Ройтерс Дял на акциите на Tesla в Ark Innovation от общите активи на фонда. Източник. Ройтерс

„До голяма степен нещата оттук нататък зависят от Мъск“, изтъква той.

Милиардерът придоби Twitter през октомври. Скоро след това той започна да отстранява висши мениджъри и освободи повече от половината служители на компанията. Неговото богатство се срина с над 100 млрд. долара, с което Мъск отстъпи първото място в класацията на Forbеs за най-богатите хора на планетата.

Засега има малко признаци, че най-големите поддръжници на Tesla губят вяра в нейния ръководител. ARK Innovation ETF, управляван от известния инвеститор Кати Ууд,  купи 144 776 акции на Tesla по време на разпродажбата във вторник, увеличавайки експозицията си към концерна до 6,5% от общите активи на стойност 5,9 млрд. долара.

Експозицията на Ark Innovation към Tesla се свива. Източник: Ройтерс Експозицията на Ark Innovation към Tesla се свива. Източник: Ройтерс

Фондът отчете спад от 67% за миналата година, което го поставя близо до дъното на всички фондове за инвестиции в акции в САЩ.

Въпреки че в момента акциите на Tesla страдат, те са в състояние да се представят по-добре с течение на времето поради превъзходната технология за батерии на компанията, смята Греъм Танака, чийто фонд Tanaka Growth Fund има експозиция към Tesla в размер на 5,3% от активите.

„Twitter е временно, но огромно разсейване и е жалко, че Мъск е отхапал повече, отколкото може да преглътне, но това не е навредило по никакъв начин на операциите или бъдещите перспективи за растеж на Tesla“, смята Танака.

Пазарната капитализация на Tesla се свива през 2022 г. Източник: Ройтерс Пазарната капитализация на Tesla се свива през 2022 г. Източник: Ройтерс

Предоставянето на допълнителни отговорности и правомощия за шефа на Tesla в Китай Том Дзю, който вече ще ръководи и производствените операции в САЩ и продажбите в Северна Америка и Европа, вероятно ще окаже благоприятно въздействие върху акциите на концерна, добавя Танака.

От 2018 г. до края на 2021 г. акциите на Tesla отчетоха обща възвръщаемост от 1700%, в сравнение с 90-те процента възвръщаемост на S&P 500, става ясно от данни на Refinitiv Eikon. Въпреки това портфолио мениджърите, фокусирани върху годишното представяне, може да не са толкова склонни да продължат да залагат на компанията заради нарастващата конкуренция и отслабващото търсене, предупреждават анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още