IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на електромобили в Германия се очаква да се свие през 2023 г.

За да се постигне целта за 1 млн. зарядни станции до 2030 г., темпът на разширяване на инфраструктурата трябва да се засили петкратно, изтъква лобистката група

15:31 | 06.02.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на електрически автомобили в Германия ще претърпи сериозен спад след намаляването на държавните субсидии при покупка на такъв тип превозни средства, предупреждава Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA), цитирана от Automobilwoche.

Лобистката група очаква пазарният дял на електрическите коли в страната да се свие с три процентни пункта до 28% през 2023 г. спрямо данните за 2022 г., изтъква президентът на VDA Хилдегард Мюлер пред Welt am Sonntag.

Мрачната прогноза на групата е свързана с очакванията за спад в продажбите на плъгин хибриди – превозни средства, които се задвижват чрез батерия и двигател с вътрешно горене. От началото на годината покупката на тези автомобили вече не подлежи на държавна субсидия. Значително е намалена и помощта за изцяло електрически модели.

Според Мюлер обемът на новите регистрации на плъгин хибриди ще спадне с около 30 на сто до 255 хил. превозни средства. Относно изцяло електрическите автомобили асоциацията очаква ръст на продажбите от 8% спрямо предходната година до 765 хил. превозни средства.

През януари бяха регистрирани около 18 100 изцяло електрически превозни средства и малко под 9 хил. плъгин хибридни коли - рязък спад в сравнение с данните за декември, когато продажбите на чисти електромобили надхвърлиха 100 хил. броя, а тези на плъгин хибриди – близо 70 хил. броя.

В сравнение с януари 2022 г. регистрациите за тези два типа задвижвания се свиват през първия месец на тази година съответно с 13,2 на сто и с 53,2 процента. Експертите предполагат, че много потребители са предпочели да реализират покупките в края на 2022 г., за да се възползват от по-щедрите субсидии.

Намалената държавна помощ ще „окаже отрицателно въздействие върху ръста в дела на електромобилите“, изтъква Мюлер. „Сега е още по-важно да се засили доверието на хората в електромобилността по други начини“, добавя президентът на VDA.

Според нея потребителите се нуждаят от „сигурността да могат да зареждат лесно по всяко време“ своите превозни средства.

За да се постигне целта на германското правителство за 1 млн. зарядни станции до 2030 г., темпът на разширяване на инфраструктурата трябва да се засили петкратно, категорична е Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
По-подробно ревю е тест драйв. === https://youtube.com/watch?v=SnmNZNoW0js
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Най-продаваният електроавтомобил в света от ценовата категория над $70 000. NIO ES7 по улиците на Германия === https://***.youtube.com/watch?v=NH6LnhoSDx4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още