IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд: Софтуерът на Volkswagen за регулиране на емисиите не отговаря на закона

Институцията е отменила разрешение на германския транспортен регулатор, решението подлежи на обжалване

14:12 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Софтуерът, използван в модела Golf на германската автомобилна група Volkswagen AG, регулиращ потока от изгорели газове въз основа на външната температура, не отговаря на законовите изисквания, постанови германски съд.

Институцията е отменила разрешение на германския транспортен регулатор, което позволява на Volkswagen да внедри софтуера в своите модели след скандала „Дизелгейт“, съобщава Bloomberg.

Зад решението на съда лежи заведено дело от екологичната група DUH, която посочва, че постановлението може да доведе до мащабно преоборудване на около 10 млн. превозни средства или тяхното изтегляне от пътищата.

Сега DUH планира да се фокусира върху други модели на Volkswagen и да предприеме действия срещу BMW AG и Mercedes-Benz Group AG.

Екологичната група твърди, че властите са позволили на Volkswagen да избегне по-строги мерки след „Дизелгейт“ относно своите дизелови модели, използвайки софтуер за регулиране на емисиите. DUH постигна победа, след като европейски съд постанови, че технологията на Volkswagen трябва да отговаря на разпоредбите на Европейския съюз (ЕС).

Автомобилният концерн заяви след съдебното решение, че софтуерът е необходим за овладяване на рисковете за двигателя, за да се избегнат щети или дори инциденти и би било безотговорно да се продават автомобили без него.

Решението може да бъде обжалвано, така че няма непосредствена заплаха регулаторите да отнемат лицензи за експлоатацията на автомобили или да наредят преоборудване на хардуера, добавя автомобилният производител.

Не за първи път екоорганизация се изправя в съда срещу Volkswagen с твърдения за употреба на неправомерни технологии или други обвинения, свързани с екологичния отпечатък на автомобилната група. В края на 2021 г., в отделно дело, заведено от ръководителите на Greenpeace Германия заедно с екоактивист от друга организация в съда в Брауншвайг, Долна Саксония, се твърди, че големите обеми от емисии на въглероден диоксид, отделяни от дейността на базираната във Волфсбург автомобилна компания, имат значителен принос за климатичната криза в глобален план и последиците от нея. Според ищците бизнес моделът на Volkswagen не е съвместим с целта за ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Екологичните организации призовават най-големия автомобилен производител в Германия и в Европа да прекрати глобалната продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене най-късно до 2030 г. Ако екоактивистите спечелят в съда, въглеродните емисии в глобален план могат да бъдат съкратени с два гигатона до 2040 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още