IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn ще произвежда електромобилни батерии в Уисконсин и Охайо

Компанията ще се възползва от стимулите, заложени в американския Закон за намаляване на инфлацията

16:05 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ключовият подизпълнител на Apple Inc. в производството на iPhone Foxconn обяви, че планира да произвежда батерии за електрически превозни средства в американските щати Уисконсин и Охайо, тъй като Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на Вашингтон осигурява стимули за компаниите да изграждат производствени съоръжения в страната.

„Ще изградим капацитет за батерийни клетки и батерии за системи за съхранение на енергия в Уисконсин, като същевременно ще построим капацитет за батерийни пакети за автомобили в нашето съоръжение в Охайо“, заяви председателят на Foxconn Юн Лю по време на конференция с инвеститори, цитиран от Nikkei Asia Review.

САЩ подчертаха необходимостта от засилване на местното производство на електромобили и свързаните с тях компоненти, включително батерии, за да се изгради по-устойчива верига на доставки. Установяване на местно производство също е едно от изискванията за получаване на данъчни облекчения съгласно IRA.

Растящият брой монтажни заводи за електромобили в САЩ представлява попътен вятър за Foxconn, която започна да увеличава инвестициите си в тази област от средата на 2019 г., за да компенсира забавянето в рамките на индустрията на смартфоните. Foxconn придоби съоръжението за сглобяване на автомобили на американската компания Lordstown в Охайо, преди IRA да влезе в сила, както и голям производствен обект в Уисконсин.

„Моментът за въвеждане на IRA е много подходящ за нас. Видяхме възможностите в развитието на капацитета, свързан с батериите. Правителството на САЩ също много ни подкрепя“, посочва Лю. Очаква се председателят на компанията да посети Северна Америка до няколко седмици.

По-малките конкуренти на Foxconn като Pegatron, Quanta Computer, Compal Electronics и Delta Electronics също планират да увеличат своя капацитет, свързан с електромобили, в Северна Америка още тази година.

Лю добавя, че приходите на Foxconn от продажбата на електромобилни компоненти са достигнали 20 млрд. нови тайвански долара (649 млн. долара) през 2022 г. и се очаква да нараснат до между 50 и 100 млрд. нови тайвански долара тази година. Целта на компанията този сегмент да генерира приходи от 1 трлн. нови тайвански долара до 2025 г. остава непроменена, изтъква Лю.

Foxconn е най-големият доставчик на електроника в света. Компанията разполага с широко продуктово портфолио, включително iPhone, преносими компютри, сървъри, мрежово оборудване и игрови конзоли. В списъка ѝ с клиенти влизат компании като Apple, Google, Amazon и HP.

Водена от геополитическата несигурност и нарастващото търсене на локализация по отношение на веригата на доставки от страна на правителства и клиенти, Foxconn положи допълнителни усилия за разнообразяване на своя капацитет. Капиталовите разходи на концерна достигнаха нов връх от 97,93 млрд. нови тайвански долара през 2022 г.

„Нашите капиталови разходи ще бъдат по-високи тази и следващите години... За тази година ще инвестираме в Мексико, САЩ, Индия, Виетнам, Тайланд и Китай“, каза Лю. Производственият капацитет на Foxconn извън Китай представлява 30% от общия капацитет на компанията и се очаква да продължи да расте през следващите години, добави той.

Производителят на iPhone изчислява, че представянето на неговите операции за интелигентна потребителска електроника през 2023 г. – стълбът на приходите му – ще отчете спад спрямо 2022 г., с което приходите на компанията ще останат на миналогодишното ниво от 6,62 трлн . нови тайвански долара.

Приходите от други ключови бизнеси, като облачни услуги, мрежи, компютри и компоненти, се очаква да се увеличат.

Лю посети най-големия център за производство на iPhone на Foxconn – и най-големия в света – в Джънджоу, Китай, в края на февруари, след което последва посещение в Индия, където концернът търси агресивен растеж на производството. Председателят на компанията се срещна с индийския премиер Нарендра Моди по време на пътуването си.

Освен че разполага с фабрики за сглобяване на електронни продукти в Индия, Foxconn си партнира с местния конгломерат Vedanta чрез съвместно предприятие за изграждане на завод за производство на чипове в страната.

Нетната печалба на Foxconn падна с 10% на годишна база до 39,97 млрд. нови тайвански долара през тримесечието октомври-декември, главно поради тежките блокировки в Китай.

Все пак нетната печалба за годината расте с 2% до 141,48 млрд. нови тайвански долара, като приходите се увеличават с 11 на сто до 6,62 трлн. нови тайвански долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още