IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще преоборудва заводите си в Германия, Китай и Унгария

Компанията влага милиарди евро, за да пригоди съществуващите съоръжения да произвеждат електромобили

17:21 | 20.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz AG ще инвестира милиарди долари, за да модернизира заводите си в Китай, Германия и Унгария през следващите години, тъй като германският автомобилен производител се готви да електрифицира цялата си продуктова гама и да намали вредните за атмосферата и човешкото здраве емисии, съобщава Automobilwoche.

Европейският съюз (ЕС) си постави за цел да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид при леките коли през жизнения им цикъл до края на това десетилетие в сравнение с 2020 г. и търси споразумение сред страните членки за поставяне на краен срок до 2035 г. за прекратяване на продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене.

Mercedes заяви, че ще се електрифицира напълно до края на това десетилетие, стига пазарните условия да го позволяват.

„Ще инвестираме стотици милиони (евро) на завод за ускоряване на (електрификацията)“, споделя директорът по производството в компанията Йорг Бюрцер. По думите му тези инвестиции ще се отнасят за заводите в Пекин, Ращат, Германия, и Кечкемет, Унгария.

Автоконцернът ще започне работа по преоборудването на фабриката в Ращат през следващите месеци, като се очаква производството там да започне през 2024 г. В завода ще се сглобяват компактни превозни средства на платформата MMA.

Броят на моделите, произвеждани там, ще бъде намален на четири от седем, добавя Бюрцер.

Освен това Mercedes ще инвестира в модернизиране на системите за боядисване в своите заводи в Зинделфинген, Бремен и Ращат, Германия.

В своя финансов доклад компанията посочва, че модернизацията има за цел да намали потреблението на енергия и вода, както и зависимостта на системите в бояджийските цехове от газ, като наблегне на нисковъглеродна енергия.

Mercedes също обмисля да разшири завода си в Тускалуза, Алабама, където може да се възползва от държавни субсидии съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който беше подписан от американски държавен глава Джо Байдън миналия август.

Бюрцер посочи, че Mercedes е готов да отговори на всякакви по-нататъшни промени в регулаторната среда.

„Рамковите условия в световен мащаб се променят постоянно, може да се наложи да реагираме на това“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
нормално , спират нафффтовите печки , спират и бензините ... индженерните гении от изтока да се оправят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още