IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Споразумението за екологичните горива подкрепя модели като Porsche 911

Компанията остава ангажирана с електрифицирането на гамата си и с целта за дял на електромобилите от 10% от общите продажби през тази година

18:06 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG заяви, че споразумението между Германия и Европейския съюз (ЕС) за екологичните горива ще подкрепи коли със специални приложения като превозни средства за спешна помощ и по-малките автомобили като модел 911 на Porsche, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на автомобили в Европа остава ангажиран с електрифицирането на гамата си и с целта за дял на електромобилите от 10% от общите продажби през тази година и до над 50% до края на това десетилетие.

Споразумението между Берлин и Брюксел от събота проправя пътя за гласуване на закона за забрана на продажбата на нови въглеродно интензивни леки коли през 2035 г., което е насрочено за вторник.

„Виждаме екологичните горива като полезно допълнение към съществуващия парк от коли с двигатели с вътрешно горене и такива със специални приложения“, изтъква компанията. „Екологичните горива (произведени) от възобновяема енергия са принос към устойчивата мобилност – споразумението дава на производителите и преди всичко на потребителите ясна перспектива за планиране“, добавят от Volkswagen.

Сделката на ЕС означава, че Германия може официално да одобри споразумение, постигнато през октомври, което изисква новите автомобили да бъдат въглеродно неутрални, ключов стълб в плановете на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. Гласуването, предвидено за началото на март, беше отложено в последния момент поради възражение от страна на Германия, по-специално заради Свободната демократична партия на Фолкер Висинг, по-малкият коалиционен партньор на Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц.

Германското автомобилно лоби VDA заяви, че подкрепя сделка, която позволява няколко технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид на фона на значителните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да се увеличи производството.

„Сега трябва да позволим производството на екологично гориво в мащаб и на конкурентни цени, което може да се случи само с голям набор от стратегически решения“, изтъкват от VDA.  „Брюксел и Берлин се нуждаят от максимално стабилни енергийни партньорства в много страни, които имат отлични условия за производство на екологични горива“, добавя лобито.

Усилията на Volkswagen в областта на синтетичните горива се ръководят от Porsche AG. Главният изпълнителен директор на Volkswagen и Porsche Оливер Блуме беше разкритикуван миналата година, след като се похвали по време на фирмено събитие, че успешно е лобирал за включване на екологичните горива в коалиционното споразумение на новото германско правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още