IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилният инвентар създава предпоставки за ръст на автомобилните продажби в САЩ

Делът на пикапите и SUV моделите се очаква да доминира при продажбите на дребно през тримесечието, прогнозира J.D. Power

15:45 | 03.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на автомобили в САЩ вероятно са нараснали през първото тримесечие, тъй като производителите вече са в състояние да доставят повече превозни средства и навреме на дилърите, като това ще бъде втори пореден тримесечен период на увеличение, изтъкват анализатори, цитирани от Ройтерс.

В същото време обаче компаниите внимателно ще следят за признаци на спадащо търсене на фона на растящите разходи за живот.

Производството на превозни средства претърпя сериозен удар, след като пандемията от коронавирус прекъсна доставките на полупроводници и на други суровини, което ограничи способността на концерните да посрещнат нарастващото търсене на индивидуална мобилност. Оттогава компаниите се опитват да възстановят наличността на нужните компоненти, тъй като ограниченията във веригата на доставки постепенно изчезват.

Но растящите лихвени проценти и страховете от рецесия могат да помрачат допълнително индустрията, в която повечето покупки на автомобили се финансират със заеми, предупреждават анализатори. Средната цена на покупка на превозно средство в САЩ също се е повишила през последната година.

„Потребителите са изправени пред кредитна несигурност, тъй като бързонарастващите лихвени проценти създадоха бариери пред достъпа дори на най-нуждаещите се купувачи“, изтъква Джесика Колдуел, изпълнителен директор на отдела за изследвания на автомобилната индустрия към консултантската фирма Edmunds.

Базираният в Детройт концерн General Motors Co. заяви по-рано тази година, че ще спре производството в своя завод във Форт Уейн, щата Индиана, за две седмици, тъй като трябва да провери инвентара.

Автомобилният производител вероятно ще отчете 15% ръст на продажбите в САЩ през първото тримесечие, докато японският му съперник Toyota Motor Corp. се очаква да запише спад от около 10 на сто, прогнозира Cox Automotive.

Toyota продължава да се бори с недостига в инвентара, предизвикан от ограниченията в доставките, губейки короната си на най-продаван производител на автомобили в САЩ именно от GM.

Edmunds прогнозира да бъдат продадени в САЩ общо 3 502 324 нови коли през първото тримесечие, което е повече от същия период на миналата година, но изостава с 1,8% спрямо предходното тримесечие

Делът на пикапите и SUV моделите се очаква да доминира при продажбите на дребно през тримесечието, посочват от J.D. Power.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още