IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely сигнализира, че не изключва да търси по-голям контрол в ръководството на Volvo

Всичко е възможно, изтъква ръководителят на шведското звено на китайската компания

16:11 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Zhejiang Geely Holding Group Co., ръководен от китайския милиардер Ли Шуфу, води „добър диалог“ с Volvo, заяви във вторник Ханс Оскарсон, ръководител на шведското звено на Geely, в коментар по имейл преди годишното общо събрание на производителя на камиони.

През март Geely продаде своя дял в размер на 6,3% в конкурента на Volvo Daimler Truck Holding AG, което се равнява на приблизително 1,5 млрд. евро, припомня Bloomberg.

Продажбата предизвика спекулации, че Geely може да се опита да засили влиянието си във Volvo, след като елиминира конфликта на интереси заради дяловете си, които компанията държеше в шведския и германския производител на тежкотоварни превозни средства.

„Всичко е възможно в бъдеще“, изтъква Оскарсон, добавяйки: „Засега нямаме намерение да променяме позицията си в компанията“.

Той не изключва възможността китайският концерн да поеме по-активна роля като собственик, като например да поиска място в борда или да се присъедини към комисията по номинациите. Geely, която притежава мрежа от автомобилни интереси в Европа, контролира 8,2% от акционерния капитал на Volvo и 16% от гласовете. Шведската инвестиционна компания Industrivarden AB е най-големият акционер с 27,8%.

Geely купи дела във Volvo през 2018 г. от Cevian Capital AB и гледаше на холдинга тогава и сега като на „стратегическа и финансово изгодна инвестиция“, споделя Оскарсон. Продажбата на дела в Daimler не променя това, добавя той.

Междувременно шведската Dagens Industri заяви, че е малко вероятно Volvo да даде на Geely място в борда на директорите поради опасения относно китайското влияние, което накърнява перспективите на дейността на производителя на камиони в САЩ, пише вестникът, цитирайки анонимни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още