IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Хънт: Великобритания има нужда от производствен капацитет за батерии

Правителството внимателно наблюдава това пространство, изтъкна британският финансов министър

14:45 | 17.05.23 г.
Британският финансов министър Джереми Хънт говори на събитие на Британската търговска камара. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският финансов министър Джереми Хънт говори на събитие на Британската търговска камара. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания трябва да разполага с капацитет за производство на електромобилни батерии, заяви в сряда министърът на финансите Джеръми Хънт, говорейки по време на събитие на Британската търговска камара.

„Наблюдаваме това пространство, защото сме силно фокусирани върху това да гарантираме, че Обединеното кралство ще разполага с електромобили и производствен капацитет“, заяви Хънт, цитиран от Ройтерс.

Автомобилният производител Stellantis предупреди малко преди това, че британските автомобилни заводи ще бъдат принудени да затворят, ако правителството на страната не предоговори незабавно търговската сделка с Европейския съюз (ЕС) относно Brexit. Компанията посочи още, че настоящите затруднения рискуват закриването на хиляди работни места в британската автомобилна индустрия.

В началото на май Асоциацията на производителите и търговците на автомобили във Великобритания (SMMT) понижи прогнозата си за пазарния дял на изцяло електрическите превозни средства (BEV) до 18,4% от общите продажби за годината спрямо предишна оценка за дял от 19,7%, като предупреди, че този сегмент се очаква да понесе удар през 2023 г. поради инфлационния натиск и липсата на достатъчно развита зарядна инфраструктура.

„По-широките икономически условия и безпокойството относно местата за зареждане започват да хвърлят сянка върху нетърпението на пазара да възприеме мобилността с нулеви емисии в необходимия мащаб и скорост“, изтъква главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

В началото на годината основателят на Britishvolt Ltd. Орал Наджари предупреди, че британската индустрия за производство на електромобилни батерии е обречена, освен ако правителството не я подкрепи. Малко преди това компанията на Наджари подаде молба за защита от фалит и избра счетоводната компания EY за синдик, освобождавайки почти целия си персонал. Britishvolt можеше да бъде спасена, ако британското правителство ѝ бе осигурило дори една трета от 100-те милиона паунда, обещани ѝ от бившия премиер Борис Джонсън, изтъква Наджари, който се оттегли от поста на главен изпълнителен директор през август, но все още остава най-големият акционер в Britishvolt.

Междувременно основното оръжие на британската автомобилна индустрия, Jaguar Land Rover, обяви, че ще инвестира 15 млрд. паунда (18,7 млрд. долара) през следващите пет години в разработването на електрически автомобили, както и за функции за автономно шофиране като част от стремежа си да се откаже от двигателя с вътрешно горене. Планът включва модернизирането на завода на JLR в Хейлууд, Великобритания, в съоръжение, което ще изгражда само електромобили. Очаква се производството там да стартира през 2025 г., като първият модел, който ще бъде изграден, е средноразмерен SUV Range Rover.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още