IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската BHTC ще строи нов завод в „Божурище“, който ще заработи до 2028 г.

Строителството на съоръжението ще започне догодина, като след въвеждането му в експлоатация оборотът на българското звено на компанията ще достигне 1 млрд. лв.

16:41 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България. Снимка: Министерство на икономиката на индустрията
Официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България. Снимка: Министерство на икономиката на индустрията

Германската компания за електроника за автомобилостроенето Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) планира да започне през 2024 г. строителството на нов завод в Индустриален парк „Божурище“, стана ясно от информация на Министерството на икономиката и индустрията във връзка с официалната церемония по отбелязване на десетата годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България.

Очаква се новото съоръжение да бъде готово до 2028 г., като по този начин оборотът на българското звено на ВНТС да достигне 1 млрд. лв.

Инвестициите, направени до момента от компанията в настоящия ѝ завод, са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, посочват от министерството.

ВНТС произвежда високотехнологични продукти и доставя директно на автомобилни производители като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Renault, Skoda, MAN и Scania.

По отношение на индустриалната зона „Божурище“ икономическият министър Никола Стоянов заяви, че за 10 години комплексът е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2000 работни места.

„Близо една трета от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие“, заяви още по време на церемонията Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на BHTC – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж.

Междувременно посланикът на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Планк коментира, че „във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на ВНТС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още