IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на въздушни възглавници Autoliv ще съкрати 8 хил. работни места

Мерките на шведската компания, които ще бъдат поетапно реализирани до 2025 г., включват и затварянето на няколко обекта в Европа

18:53 | 08.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на предпазни въздушни възглавници в света Autoliv планира да съкрати около 8000 работни места, присъединявайки се към редица компании, влагащи все повече усилия за съкращаване на разходите в лицето на ускорената инфлация, съобщава Ройтерс.

Шведската компания, чиито клиенти са много от най-големите производители на автомобили в света, обяви, че ще съкрати около 6000 преки работни места и до 2000 непреки позиции, като например служители, които не работят директно на производствените линии.

Съкращенията, които се равняват на около 11% от преките работни места и представляват същия дял от непреките работни места в компанията, ще бъдат съпроводени от затварянето на няколко обекта в Европа и ще бъдат реализирани поетапно до 2025 г., предупреждава компанията.

„Тези инициативи ще продължат да оптимизират нашия географски отпечатък за по-ефективна структура“, заяви главният изпълнителен директор Микаел Брат, добавяйки: „Възнамеряваме да опростим и консолидираме начина, по който работим във всички области“.

Редица други фирми вече обявиха подобни мерки като част от усилията си за борба с ускорената инфлация.

Миналия месец Volvo съобщи, че съкращава 1300 позиции, докато производителят на електрически автомобили Polestar заяви, че съкращава 10% от работната си сила.

Autoliv обяви през януари, че инфлацията при разходите през 2022 г. е най-лошата от три десетилетия и че ръководството се стреми да прехвърли тези разходи.

Брат заявява пред Ройтерс, че преговорите за цените с клиентите, базирани в Европа, са били най-предизвикателните, тъй като става въпрос за регион с високи инфлационни нива и трудна макроикономическа среда.

Компанията, чиито съперници включват ZF и Joyson Safety Systems, потвърди прогнозата за цялата година, обявена през април, за увеличение на маржа върху оперативната печалба до около 8,5-9,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още