IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Воден от Renault консорциум представи концептуална кола, защитена от кибератаки

Моделът H1st Vision, базиран на дизайна на Renault Scenic, е оборудван със система за двупосочно зареждане

14:18 | 14.06.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Renault SA и редица технологични партньори на френската автомобилна група показаха футуристичен концептуален автомобил, който подчертава напредъка в биометрията, енергийната ефективност и функциите за киберсигурност, съобщава Bloomberg.

H1st Vision, базиран на дизайна на Renault Scenic и показан в Париж на конференцията VivaTech, предлага 20 иновации, интегрирани чрез сътрудничество на Renault с пет френски технологични групи: производителя на чипове STMicroelectronics NV, софтуерния разработчик Dassault Systemes SE, телекомуникационния оператор Orange SA, компанията за киберзащита Thales SA и IT доставчика Atos SE.

Сред иновациите изпъква технологията за двупосочно зареждане „от автомобила към мрежата“, която свързва електроразпределителната мрежа с колата по време на пиковите периоди на потребление, за да се ограничат комуналните сметки. Системата е изградена около зарядното за кола Mobilize на Renault, с 4G мрежата на Orange, контролерите на STMicro и решенията за киберсигурност на Thales. Този продукт ще бъде наличен с бъдещия модел Renault 5, съобщи консорциумът Software République, който се очаква да бъде пуснат в продажба следващата година.

Производителите на автомобили увеличават инвестициите в дигитални и автономни функции за шофиране, за да генерират допълнителни приходи, като някои концерни като Volkswagen AG изпитват проблеми и се сблъскват със забавяне в имплементирането на комплексен софтуер в превозните средства.

„Това е хоризонтален режим на сътрудничество за разлика от традиционния вертикален режим в автомобилната индустрия“, изтъква Ерик Феунтеун, главен оперативен директор на Software République, от името на Renault. „Мобилността е толкова преплетена с различни екосистеми – град, енергия, телекомуникации – че не може да се управлява само по вертикален начин“, добавя той.

Software République е основана през 2021 г. и вече е пуснала пет междуфирмени проекта със скромни досега приходи от 30 млн. евро. Очаква се в бъдеще да бъдат реализирани още двадесет проекта.

Концептуалната кола, показана на събитието VivaTech, е създадена за шест месеца от около 100 инженери, след като главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео проведе разговори със своя колега Патрис Кен от Thales, докато е на посещение в една от лабораториите за иновации на компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още