IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault спира производството на Zoe край Париж заради недостиг на части

Периодът на прекъсване обхваща три седмици от юни и първите два дни от юли

11:45 | 06.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault Group преустановява за три седмици производството на електрическия модел Zoe в свой завод край Париж поради недостиг на компоненти, съобщава Bloomberg.

Периодът на прекъсване обхваща три седмици от юни и първите два дни от юли, като компанията се позова на трудности при снабдяването с необходимите части за електромобила.

Според Фабиен Глоен, председател на профсъюза Force Ouvrière, общо 355 работници са засегнати от прекъсванията.

„Поради липса на електронни компоненти производствената линия за каросерии и свързаните с нея функции по поддръжка ще останат неактивни“, изтъква работническата организация.

Според Renault прекъсването отразява по-широкия индустриален недостиг на полупроводници и други електронни компоненти.

Електромобилът Zoe е един от основните модели в европейското портфолио на Renault през последните години, като едва наскоро той беше изпреварен от други зелени предложения на групата като електрическите версии на Megane и Twingo.

В началото на миналата година Renault се ангажира да електрифицира своята продуктова гама в Европа до 2030 г. Според главния изпълнителен директор Лука де Мео компанията ще продължи да продава конвенционални модели чрез марката Dacia след тази дата, както и ако условията, свързани с инфраструктурата и високите цени на електроенергията, не са благоприятни за изцяло електрическа гама.

„Имаме план Б“, изтъква той, добавяйки, че Dacia ще се електрифицира „в последния възможен момент“.

Концернът пусна в продажба Megane E-Tech Electric, едва втория му изцяло електрически автомобил след Zoe, който се появи на пазара през 2013 г. Този модел ще бъде последван от поне четири други напълно електрически автомобила от марката до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още