IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda вижда в Panasonic потенциален доставчик на електромобилни батерии

Автомобилният концерн може да си осигури доставки на цилиндрични литиево-йонни батерии, произведени в Япония и Северна Америка

23:00 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен производител Mazda Motor и енергийното звено на Panasonic Holdings ще започнат преговори за създаване на партньорство за доставка на батерии за електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Подобно начинание с фокус върху литиево-йонните батерии вероятно ще приближи Mazda с една стъпка по-близо до увеличаване на производството на електромобили в своя план на стойност 1,5 трлн. йени (10,6 млрд. долара), който обяви през ноември.

Планираното споразумение предвижда Panasonic Energy да доставя на Mazda цилиндрични литиево-йонни батерии, произведени в Япония и Северна Америка за електромобилите на японския концерн, които се очаква да бъдат пуснати през втората половина на това десетилетие.

Говорител отказа да посочи точно какви батерийни клетки базираният в Хирошима автомобилен производител планира да използва в своите електромобили, добавяйки, че Mazda ще води преговори с цел осигуряване на доставки за периода 2025-2027 г. и след това.

Mazda определи тези години като втора фаза на от по-широк план, като каза през ноември, че ще въведе батерийни електрически модели през втората половина на заложения период.

Двете компании заявиха, че преговорите ще се фокусират върху партньорство в средносрочен до дългосрочен план.

Японските автоконцерни се подготвят да се състезават за по-голям дял от световния пазар на електромобили.

Най-големият автомобилен производител по пазарен в света Toyota, който държи 5,1% в Mazda, разкри миналата седмица мащабен план за използване на твърдотелни батерии и други технологии за увеличаване на пробега и намаляване на разходите за бъдещите електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още