IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin заменя Mercedes с Lucid като основен партньор в електрификацията

След одобрение от акционерите британският концерн ще издаде около 28,4 млн. нови обикновени акции на Lucid

21:20 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Aston Martin си осигури сделка, която ще предостави на американската Lucid Group 3,7% дял в британския автомобилен концерн в замяна на достъп до нейната "високопроизводителна" технология, съобщава Ройтерс.

След одобрение от акционерите Aston Martin ще издаде около 28,4 млн. нови обикновени акции на Lucid Group. Освен това ще направи поетапни плащания в брой към стартъпа на обща стойност около 232 млн. долара.

Електрификацията на продуктовата гама е скъпо начинание, а автопроизводителите в световен мащаб са обявили инвестиции от около 1,2 трлн. долара с фокус върху този преход. По-малките концерни като Aston Martin разчитат повече на партньорства, за да не изостанат по време на мащабната трансформация.

Британската компания планира да пусне в продажба своя първи електромобил през 2025 г., като досега разчиташе на Mercedes-Benz като основен помощник в електрификацията.

Aston Martin заяви, че Mercedes-Benz няма да увеличи дела си в компанията, както беше планирано, но ще запази около 9% в нея и ще продължи да ѝ предоставя достъп до двигатели и технологии, свързани с електрическата мобилност.

Междувременно споразумението между Aston Martin и Lucid ще осигури на първия „достъп до водещата в индустрията технология на Lucid за неговите (батерийни електрически превозни средства), включително за електрически задвижвания и батерийни системи“.

Lucid и Aston Martin имат общ акционер в лицето на инвестиционния фонд на Саудитска Арабия (PIF), който стана втория по големина акционер в Aston Martin миналата година.

Американският стартъп, който произвежда електрическия седан Air, миналия месец понижипрогнозата си за производство за 2023 г. и отчете по-ниски от очакваните приходи за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още