IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Geely удвоява дела си в Aston Martin

Компанията на милиардера Ли Шуфу вече е трети по големина акционер в британския автомобилен концерн

11:06 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Geely Automobile Holdings Ltd ще удвои дела си в Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc, превръщайки се в третия по големина акционер в британския производител на спортни автомобили в сделка, която ще осигури 95 млн. паунда за базираната в Гейдън компания, съобщава Bloomberg.

Като част от сделка за 234 млн. паунда, Geely ще придобие 17-процентен дял в компанията, закупувайки 42 млн. акции от консорциума Yew Tree на канадския милиардер Лорънс Строл, който е председател на британския концерн, заедно с 28 млн. нови акции, информира Aston Martin в борсов документ. Geely също ще получи правото да назначи един директор в борда на компанията.

Aston Martin изпитва финансови проблеми и в тази връзка тя привлече държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия като акционер миналата година, докато Строл се стреми да електрифицира продуктовата гама на компанията.

В миналото анализатори предупредиха, че липсата на мащаб на Aston Martin и несигурният паричен баланс правят компанията уязвима.

Bloomberg съобщи за първи път през октомври 2022 г., че милиардерът Ли Шуфу, който контролира Geely, иска да увеличи дела си в Aston Martin, за да засили сътрудничеството между компаниите.

Инвестицията в Aston Martin разширява отпечатъка на Geely в Европа, където концернът контролира Volvo Car AB и където наскоро увеличи дела си във френския производител на автомобили Renault SA.

През март Geely отчете нетна печалба от 764 млн. долара за 2022 г., надминавайки прогнозите на анализаторите, като приходите ѝ нараснаха с 46 на сто до 147,96 млрд. юана.

Компанията си постави цел да продаде около 1,65 млн. превозни средства за 2023 г., което би представлявало ръст от 15% спрямо обемите през миналата година. Областите, в които Geely вижда нови възможности, включват автономното шофиране и износа, като компанията обяви, че ще продължи да се възползва от отношенията си с партньори като френската Renault за насърчаване на задграничното развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още