IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Arabian е близо до закупуването на дял в съвместния бизнес на Renault и Geely

Най-голямата петролна компания в света планира да купи миноритарен дял в предприятието, докато търси начини да диверсифицира приходите си

21:40 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Контролираната от Саудитска Арабия петролна компания Saudi Arabian Oil Group, известна като Saudi Aramco, е близо до сделка за придобиване на дял в планираното съвместно начинание между френската автомобилна група Renault SA и китайската Zhejiang Geely Holding Group Co. за разработка и производство на коли с двигатели с вътрешно горене, съобщава Bloomberg. Саудитската компания се стреми да увеличи отпечатъка в транспортния сектор, докато търси начини да диверсифицира приходите си.

Най-голямата петролна компания в света планира да купи миноритарен дял в предприятието, докато Renault и Geely планират да останат мажоритарни собственици с равни участия, споделят източници, запознати с дискусиите.

Сделката ще помогне на Saudi Aramco да расте в индустрия, която преминава през мащабна трансформация в посока електрическата мобилност. Въпреки че продажбите на електромобили растат с бърз темп, търсенето на конвенционални превозни средства ще се задържи години наред, особено в развиващите се икономики. Петролната компания вече работи по технология, която може да намали емисиите от двигателя с вътрешно горене и да подобри горивната ефективност.

Предприятието на Renault и Geely - което все още няма официално име - ще разполага с общо 17 завода и 19 000 служители, както и с изследователски центрове в Европа, Китай и Южна Америка и значителни синергии в разходите за развитие и дълготрайни активи, изтъква Renault в обръщение към инвеститорите през 2022 г. Предприятието ще разработва и технологии за по-чисти горива, поради което френската група търси енергийна компания за партньор.

Renault обновява корпоративната си структура като част от стремежа си да увеличи своята рентабилност, а през ноември заяви, че обединява активите си за конвенционални автомобили с Geely, за да си осигури по-голям мащаб. Това позволява на производителя да намали разходите и да освободи средства, за да инвестира в модели, захранвани с батерии, и да реализира планираното отделяне на своя бизнес с електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още