IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber записа историческа първа оперативна печалба

Броят на активните шофьори е нараснал с 33% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, споделя компанията

18:05 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. отчете своята първа оперативна печалба, подкрепена от търсенето на превози и доставки, с което отбелязва важен крайъгълен камък, съобщава Bloomberg.

Нейният финансов отчет показа, че пътуванията в САЩ и Канада са се възстановили до нивата отпреди пандемията от коронавирус, докато търсенето на доставки се повишава до рекордно високо равнище.

Uber отчете оперативна печалба за второто тримесечие в размер на 326 млн. долара и свободен паричен поток от 1,14 млрд. долара.

„И двата етапа бяха постигнати чрез комбинация от дисциплинирано изпълнение, рекордна аудитория и силна ангажираност“, заяви главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи в коментар на финансовите резултати. Той добави, че компанията е „добре позиционирана да поддържа силно, нарастващо генериране на печалба“.

Бизнесът на Uber остава до голяма степен невредим от ускорената инфлация, тъй като клиентите все още са готови да плащат повече за удобството да поръчат превоз и да получат храна, доставена до вратата на домовете им. След като се сблъска с недостига на шофьори, което доведе до увеличаване на цените на услугата и времето за изчакване, Uber посочи, че броят на активните шофьори е нараснал с 33% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Броят на реализираните пътувания се е увеличил междувременно с 26% до рекордно високо ниво.

Компанията се фокусира върху добавянето на нови функции и продукти към приложението, включително програма за превоз на тийнейджъри, възможност за резервиране на групови пътувания, специални съобщения и услуга за превоз с лодка. Компанията също така разшири рекламата в приложението и каза, че е дисциплинирана в управлението на разходите „навсякъде“.

Оперативната печалба, първата за компанията от основаването ѝ през 2009 г., помогна на Uber да постигне изненадващо увеличение на нетния резултат през тримесечието. И преди фирмата е отчитала тримесечна нетна печалба, но тя винаги е била подхранвана главно от постъпления от инвестиции. През тримесечието, приключило на 30 юни, Uber генерира нетна печалба от 394 млн. долара, далеч надхвърляйки загубата от 49,2 млн. долара, очаквана от анализаторите.

Uber записа историческа първа оперативна печалба през второто тримесечие. Източник: Bloomberg Uber записа историческа първа оперативна печалба през второто тримесечие. Източник: Bloomberg

Компанията също така обяви, че главният финансов директор Нелсън Чай се оттегля от поста на 5 януари, което е едно от най-значимите напускания, откакто компанията излезе на борсата през 2019 г. Сега тя търси негов заместник.

„Когато се присъединих към компанията през 2018 г., Дара ме помоли да ръководя финансовата трансформация на компанията“, споделя Чай в отделно изявление. „Както можете да видите от нашите резултати за второто тримесечие, тази трансформация е настъпила. Много съм горд от страхотната работа, която всички ние свършихме, и благодаря на Дара за партньорството му“, добавя той.

Общите приходи на компанията са скочили с 14% до 9,2 млрд. долара през тримесечието. Резултатът леко изостава от оценките на анализаторите, които очакваха 9,3 млрд. долара.

Uber генерира 33,6 млрд. долара брутни резервации, които включват заявления за пътуване, доставка на храна и товари. Това представлява ръст от 16% спрямо същия период година по-рано и надминава прогнозите на Wall Street за 33,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още