IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber съкращава 200 служители в HR отдела  

Като цяло обаче американската компания за споделени пътувания ще се стреми да запази своите над 32 хил. служители 

11:54 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Uber Technologies съкращава 200 работни места в отдела си за набиране на персонал на фона на общите си планове за запазване на броя на служителите през годината и оптимизиране на разходите. 

Съкращенията засягат по-малко от 1% от 32,7-те хиляди служители на Uber в световен мащаб, след като по-рано тази година компанията за споделено пътуване съкрати 150 служители в подразделението си за товарни услуги.

Според Wall Street Journal последните съкращения представляват 35% от екипа на Uber, занимаващ се с набиране на персонал.

В началото на пандемията в средата на 2020 г. Uber намали броя на служителите си със 17% и през последните месеци извърши по-малки съкращения от основния си конкурент Lyft.

Под ръководството на новия главен изпълнителен директор Дейвид Ришър Lyft съкрати около 26% от всички свои служители през април и около 700 служители в края на миналата година, тъй като се бори да защити маржовете си в надпреварата за завземане на по-голям пазарен дял за сметка на по-големия си конкурент Uber. 

През май Uber заяви, че е напът да постигне оперативна рентабилност през тази година и че запазва броя на служителите си на същото ниво, след като броят на служителите намаля последователно през тримесечието на март.

Технологичните компании с големи международни операции намалиха още повече обема си. През последните месеци компанията майка на Facebook Meta Platforms съкрати повече от 20% от персонала си, което означава орязване на над 20 хил. работни места.

Бизнесът на Uber за доставка на храна получи тласък по време на здравната криза покрай Covid-19 и разходите се запазиха дори след като ресторантите бяха отворени отново. Бизнесът на компанията за споделено пътуване, който първоначално беше съкрушен от пандемията, се възстанови. Приходите на компанията нараснаха с 29% през първото тримесечие, а Uber намалява загубaтa си.

Акциите на Uber са нагоре със 73% досега през тази година, което е повече от два пъти над ръста на индекса Nasdaq Composite. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още