IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Facebook са свързани с данъчни схеми на PwC Australia

Схемите са базирани на изтекли поверителни правителствени планове

11:25 | 07.07.23 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

PwC Australia е посъветвала Uber и Facebook как да се преструктурират с оглед на австралийски закон, ограничаващ избягването на данъци. И двете компании днес заявиха, че са изненадани да разберат, че съветът на PwC може да се основава на изтекли планове на правителството, предава Ройтерс.

Сега PwC е под натиск да разкрие имената на всички клиенти, които е консултирала въз основа на поверителни държавни данъчни планове, изтекли от неин бивш партньор в периода между 2014 и 2017 г., докато е консултирал правителството относно международното данъчно облагане.

Позовавайки се на двама източници, в сряда Ройтерс писа, че Google е получила конфиденциална информация от бивш служител на PwC, потвърждаваща, че вероятно на 1 януари 2016 г. ще влезе в сила австралийския Мултинационален закон против избягване на данъци (MAAL), след като е имало призиви от редица организации за забавяне на законодателството.

Днес Uber и Facebook заявиха, че са получили съвети от PwC Australia относно закона.

Facebook каза, че се е обърнала към PwC след публикуването на законопроекта, което се случи през септември 2015 г., а Uber не разкрива кога точно е започнала да получава съвети от компанията. Въпреки това и двата гиганта твърдят, че са изненадани от нарушенията на поверителността на държавните данни от страна на техния партньор.

„Не знаехме, че техните съвети може да се основават на неправилно получена информация“, коментира говорител на Uber.

Uber се разделя с PwC Australia като данъчен консултант през 2016 г. след „намеси“ на Австралийската данъчна служба, добавя говорителят. След това през 2017 г. Uber преструктурира данъчните си дела.

Facebook заяви, че е била една от първите мултинационални компании, които се преструктурират, за да спазват закона за избягване на данъци.

„Facebook не потърси съвет от PwC как да се съобрази с MAAL, докато Министерството на финансите не издаде законопроекта, поради което бяхме изненадани да научим за предполагаемото поведение на PwC“, каза говорителят.

Връзките на Uber и Facebook с PwC относно изтеклите данъчни планове бяха обявени за първи път от Australian Financial Review в петък.

Говорител на PwC Australia твърди, че въпросът „е проблем на PwC“, а нейните „клиенти не са били замесени в никакви неправомерни действия и не е използвана поверителна информация, за да се даде възможност на клиентите да плащат по-малко данъци“.

През януари се разрази голям национален скандал, който властите разследват, а Министерството на финансите на Австралия се обърна към полицията за разследване, което започва да се разпространява отвъд границите на страната.

144 страници имейли на PwC, публикувани публично от Tax Practioners Board през май, описват подробно как бившият данъчен партньор е споделил с колеги поверителни държавни данъчни планове, които след това са използвали, за да започнат работа с компании в чужбина.

Един от публикуваните имейли от 6 януари 2016 г. споменава "северноамерикански проект", който има 14 неназовани компании като клиенти. Австралийските законодатели са поискали пълните имена на всичките 14 компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още