IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовата война на най-големия автопазар изглежда се успокоява

През юли 428 варианта на пътнически коли – около 16% от пазара – са отчели ценови понижения от над 5% в рамките на тримесечен период

11:35 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Интензивната ценова война на най-големия автомобилен пазар в света изглежда започва да се успокоява.

През последните два месеца в Китай делът на автомобилите, чиито цени са били намалени значително, е намалял. През юли 428 варианта на пътнически коли – около 16% от пазара – са отчели ценови понижения от над 5% в рамките на тримесечен период, показва анализ на Bloomberg на данни, събрани от доставчика China Auto Market (CAM).

Стойностите достигат пик от 30% от автомобилните модели през май – най-високото равнище от поне 2015 г., когато данните на CAM започват да стават достъпни.

През юли 428 варианта на пътнически коли – около 16% от пазара – са отчели ценови понижения от над 5% в рамките на тримесечен период. Графика: Bloomberg През юли 428 варианта на пътнически коли – около 16% от пазара – са отчели ценови понижения от над 5% в рамките на тримесечен период. Графика: Bloomberg

Ценовата война първоначално беше инициирана от Tesla и бързо се разпространи на пазара, обхващайки както електрическите, така и бензиновите превозни средства.

Според данните, публикувани във вторник, продажбите на автомобили са намалели с 2,3% през юли от година по-рано до 1,78 млн. единици, въпреки че продажбите на автомобили с т. нар. нови енергоизточници са се увеличили с 23%.

И макар като цяло цените да се стабилизират, то все още налице има драстични отстъпки при някои модели, включително на автомобили на местната марка Chongqing Changan Automobile и на Jaguar and Land Rover – и двете собственост на индийската Tata Motors Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още