IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на производителя на електромобили VinFast поскъпнаха при дебюта си на Nasdaq

Сливането с дружество със специална цел осигури на виетнамската компания достъп до пазар, на който планира да се конкурира успешно с лидера в индустрията Tesla

22:06 | 15.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на виетнамския производител на електромобили VinFast поскъпнаха при дебюта си на американската борса Nasdaq във вторник, предаде Ройтерс.

Акциите започнаха търговия на цена от 22 долара за брой, което е над два пъти повече от договорените 10 долара с партньора на VinFast - дружеството за придобиване със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition, което оцени VinFast на 23 млрд. долара.

Сливането с дружеството със специална цел осигури на VinFast достъп до пазар, на който нейният основател, най-богатият човек във Виетнам, се надява да се конкурира успешно с лидера в индустрията Tesla със завод за 4 млрд. долара в процес на изграждане и с нов подход към продажбите, за да привлече дилъри.

"Имаме редица стратегически и институционални инвеститори, които чакат на опашка. Очакваме да формулираме някакъв вид набиране на капитал през следващите 18 месеца, със сигурност", заяви главният финансов директор на VinFast Дейвид Мансфийлд пред Ройтерс. "Не се нуждаем от повече собствен капитал, но ако се появи възможност, очевидно ще се възползваме от нея, докато можем."

В един момент по време на американската борсова сесия във вторник сутринта акциите на VinFast се търгуваха за над 34 долара за брой - това би оценило компанията, която все още не е отчитала печалба, на почти 79 млрд. долара, повече от пазарната капитализация на Ford (48 млрд. долара) и General Motors (47 млрд. долара).

"Wall Street е вперил поглед в лидерите на тази следваща граница с много победители, наред с Tesla, в тази зелена вълна от електрически превозни средства, която ще се разгърне през следващите години", казва Дан Айвс, анализатор от Wedbush Securities.

Основателят на VinFast, най-богатият човек във Виетнам Фам Нхат Вуонг, е действителен собственик на 99% от общо 2,3 млрд. обикновени акции на производителя на електромобили след сливането чрез своята водеща компания и свързани лица.

Основателят на VinFast и най-богатият човек във Виетнам Фам Нхат Вуонг. Снимка: Bloomberg Основателят на VinFast и най-богатият човек във Виетнам Фам Нхат Вуонг. Снимка: Bloomberg

Обемът на търговията с VinFast във вторник е незначителен, като само 0,16% от акциите смениха собственика си през първите три часа на сесията.

От края на миналата година VinFast е доставил близо 3 хил. автомобила в Северна Америка, но първоначалните продажби са бавни. Според S&P Global Mobility до юни в САЩ са регистрирани само 137 електромобила Vinfast.

Главният изпълнителен директор на VinFast Ле Ти Тху Тхуи заяви, че компанията променя модела си на дистрибуция, който се основава на подхода на Tesla за директна продажба на потребителите, и очаква да си партнира с дилъри на чуждестранни пазари.

"Преминаваме към хибриден модел, при който ще имаме собствени шоуруми, както и разговори с дилъри за отваряне на дилърски шоуруми", каза Тхуи в интервю за Ройтерс.

VinFast е създадена като подразделение на най-големия виетнамски конгломерат Vingroup. Вуонг, Vingroup и свързаните с него дружества са инвестирали 9,3 млрд. долара в производителя на електромобили, според подадена през юни информация. През април Вуонг обеща 2,5 млрд. долара, за да подкрепи производителя на електромобили, включително 1 млрд. долара от личното си състояние.

Приходите на VinFast за първото тримесечие са намалели с 49% спрямо предходната година и е отчетена нетна загуба от 598 млн. долара. През 2022 г. компанията регистрира загуба от 2,1 млрд. долара.

Тя започна изграждането на завод за 4 млрд. долара в Северна Каролина.

VinFast навлиза на американския и европейския пазар в момент, когато цените на електромобилите са подложени на натиск, оказван от пазарния лидер Tesla и редица китайски компании.

Цената на VF8 на VinFast започва от 46 хил. долара в Калифорния, в сравнение с 47 740 долара за Tesla Model Y, преди да се отчете федералният данъчен кредит от 7500 долара за Tesla.

Главният изпълнителен директор Тхуи заяви, че VinFast се стреми към "намаляване на разходите в бъдеще" и очаква да пусне на пазара в САЩ по-големия си електромобил VF9 към края на годината. Компанията е в процес на сертифициране на автомобилите си от европейския регулатор за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
137 автомобила за 6 месеца от 3000 закарани ... нещо му куца ... тесла продава по 3,5 автомобила в минута ... доста път има да извървят ... cybertruck-a в Тексас набира скорост , на паркинга за готова продукция са първите бройки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още