IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast изпраща втора партида електромобили за САЩ и Канада

Очаква се пратката да пристигне за около 20 дни

14:20 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският електромобилен концерн ще достави нова партида електрически коли за САЩ и Канада, включваща 1879 превозни средства, които ще бъдат натоварени за Калифорния, съобщава CleanTechnica. Очаква се пратката да пристигне за около 20 дни.

Общо 1098 автомобила VF 8 ще бъдат доставени в САЩ, а други 781 коли ще бъдат насочени впоследствие към Канада.

След завършване на процедурите по внос и осигуряването на необходимите лицензи и сертификати VinFast очаква да предаде колите на своите клиенти в двете страни през юни.

Миналия декември товарният кораб Silver Queen отплава от Хайфон, Виетнам, и пристигна в САЩ на 20 декември. Едва в началото на март превозните средства бяха предадени на първите клиенти. В случая с Канада това ще бъде първият път, когато местни купувачи ще получат своите превозни средства.

Пратката показва ангажимента на Vinfast към своите клиенти в Северна Америка за доставки в рамките на „първото тримесечие на годината“. Компанията съобщи, че от пускането на първата партида през март все още постъпват поръчки и че първоначалната цел от 5000 коли ще бъде постигната.

„Производството в Хайфон е в разгара си, като целта е да изпълним повече поръчки за Северна Америка и Европа. По-голямата част от автомобилите, които сега са на производствената линия, ще бъдат разпределени за нашите европейски клиенти, но ние ще продължим с непрекъснатите доставки за американския пазар, докато заводът ни в Северна Каролина не бъде завършен“, споделя говорител на VinFast пред CleanTechnica.

Първата трансокеанска доставка от 2022 г. се отнасяше за версията на VF 8 City. Сегашната партида съдържа вариантите Eco и Plus, които предлагат по-голям пробег от City.

VF 8 Eco е оборудван с електрически мотор с максимална мощност от 260 kW, достигащ максимален въртящ момент от 500 Nm. В същото време версията Plus се предлага с максимална мощност от 300 kW и максимален въртящ момент от 620 Nm.

За европейските пазари първите доставки се очаква да започнат в средата на юли 2023 г., като става въпрос за 700 автомобила VF 8.

През 2022 г. VinFast разшири глобалната си бизнес мрежа, отваряйки повече от 30 търговски представителства и сервизни центрове в САЩ, Канада, Германия, Франция и Нидерландия. Във Виетнам VinFast официално достави първите VF 9 на клиентите през март и подготвя да изпрати VF 5 Plus по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още