IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast отлага планираното си листване в САЩ за третото тримесечие

Все още подлежи на обсъждане въпросът дали компанията да се насочи към Nasdaq или към Нюйоркската фондова борса

10:12 | 07.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast планира да листне акциите си на борсата Nasdaq Global Select Market през третото тримесечие, след като се слее с компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с темата.

Представител на компанията обаче каза, че VinFast и Black Spade Acquisition Co. ще обсъдят и решат дали да листнат виетнамския концерн на Нюйоркската фондова борса или на Nasdaq, като се очаква да споделят повече информация за листването в подходящ бъдещ момент.

VinFast обяви през май, че ще се листне в САЩ чрез сливане със SPAC компанията Black Spade през втората половина на тази година. Сделката, която се очаква да бъде завършена до 20 юли, ще осигури на VinFast оценка от около 23 млрд. долара.

Производителят на електромобили първоначално планираше традиционно първично публично предлагане  (IPO), преди капиталовите пазари да станат „много предизвикателни“ през последните 18 месеца, поради което компанията избра да се слее със SPAC дружество, споделя главният изпълнителен директор на VinFast Ли Тхи Тху Туй.

Bloomberg News за първи път съобщи в началото на 2021 г., че Vingroup обмисля да реализира първично публично предлагане (IPO) на стойност 2 млрд. долара в САЩ на своето електромобилно звено. През април 2022 г. компанията подаде молба за продажба на акции към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Междувременно VinFast продължава да работи по плана си за разширяване на пазари извън Виетнам. Производителят на електромобили, който планира да построи фабрика в Северна Каролина, изпрати втората си партида електрически автомобили в Северна Америка през април с планове да започне доставките на клиенти в САЩ този месец. Освен това компанията планира да изпрати първите си превозни средства за Европа по-късно този месец.

През май компанията се сблъска с първата си сервизна акция на най-големия автомобилен пазар в света по стойност на трансакциите поради неизправност на основния дисплей на таблото. Проблемът се дължи на софтуерна грешка, информира Администрацията за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA).

Остава неясно за какъв брой превозни средства става въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още