IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Vingroup поскъпват с над 6% в очакване на листването на звеното Vinfast

Това е най-големият ценови ръст за виетнамската група от началото на април

10:18 | 15.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на виетнамския конгломерат Vingroup JSC поскъпнаха, след като групата обяви, че нейното звено за електрически превозни средства ще листне акциите си в САЩ чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), като обединението ще струва около 23 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Цената на книжата на Vingroup нарасна с 6,2% на борсата в Хошимин, отчитайки най-големия си ръст от 3 април. Пазарната капитализация на групата достига около 3 млрд. долара.

Това отразява ангажимента на Vinfast да листне акциите си в САЩ, като прогнозите очертават рекордно излизане на борсата за компания от Югоизточна Азия. Очаква се звеното да бъде оценено на около 27 млрд. долара, включително дълга, като сливането с Black Spade Acquisition Co. се очаква да приключи през втората половина на годината.

VinFast ще се присъедини към редица азиатски компании, които искат да листнат акциите си в САЩ чрез сливания със SPAC дружества, въпреки че подобни трансакции отчетоха сериозно забавяне на фона на по-строгия регулаторен надзор и хладните пазарни настроения. Технологичният стартъп за интелигентни автомобили Ecarx Holdings Inc. излезе на борсата в САЩ през декември, след като завърши сливането си с такава фирма, а сингапурската компания за телевизионни лицензи Allrites Holdings Pte по-рано тази седмица се споразумя за сливане с Aura FAT Projects Acquisition Corp.

Bloomberg News за първи път съобщи в началото на 2021 г., че Vingroup обмисля да реализира първично публично предлагане (IPO) на стойност 2 млрд. долара в САЩ на своето електромобилно звено. През април 2022 г. компанията подаде молба за продажба на акции към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още