IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast ще се листне в САЩ чрез сливане със SPAC компания

Сделката с Black Spade Acquisition може да се превърне в най-голямото листване в САЩ на компания от Югоизточна Азия

16:55 | 12.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електромобили VinFast, основан от най-богатия човек във Виетнам, ще излезе на борсата чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition Co., като това ще се превърне в най-голямото листване на акции в САЩ на компания от Югоизточна Азия, пише Bloomberg.

Сделката ще осигури на VinFast собствен капитал от около 23 млрд. долара, става ясно от изявление на компанията майка Vingroup JSC. Включвайки дълга, производителят на електромобили ще бъде оценен на около 27 млрд. долара. Акционерите на VinFast ще притежават приблизително 99% от комбинираното дружество след сделката, която се очаква да приключи през втората половина на тази година.

VinFast ще се присъедини към редица азиатски компании, които искат да листнат акциите си в САЩ чрез сливания със SPAC дружества, въпреки че подобни трансакции отчетоха сериозно забавяне на фона на по-строгия регулаторен надзор и хладните пазарни настроения. Технологичният стартъп за интелигентни автомобили Ecarx Holdings Inc. излезе на борсата в САЩ през декември, след като завърши сливането си с такава фирма, а сингапурската компания за телевизионни лицензи Allrites Holdings Pte по-рано тази седмица се споразумя за сливане с Aura FAT Projects Acquisition Corp.

VinFast също така ще се опита да се пребори за пазарен дял при електромобилите и да преобърне тенденцията на слабо представяне на борсата на листнатите конкуренти. В по-ранни сделки със SPAC дружества Nikola Corp., Lordstown Motors Corp. и Canoo Inc. излязоха на борсата, но оттогава тяхното представяне разочарова инвеститорите.

Сливането, ако е успешно, ще осигури успешен край на дългогодишните усилия на VinFast да излезе на борсата в САЩ.

Представяне на електромобилните компании на борсата в САЩ след листване чрез SPAC компании. Източник: Bloomberg Представяне на електромобилните компании на борсата в САЩ след листване чрез SPAC компании. Източник: Bloomberg

Bloomberg News за първи път съобщи в началото на 2021 г., че Vingroup обмисля да реализира първично публично предлагане (IPO) на стойност 2 млрд. долара в САЩ на своето електромобилно звено. През април 2022 г. компанията подаде молба за продажба на акции към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Междувременно VinFast продължава да работи по плана си за разширяване на пазари извън Виетнам. Производителят на електромобили, който планира да построи фабрика в Северна Каролина, изпрати втората си партида електрически автомобили в Северна Америка през април с планове да започне доставките на клиенти в САЩ този месец. Освен това компанията планира да изпрати първите си превозни средства за Европа през юли.

„Партньорството с Black Spade и листването на VinFast в САЩ представлява перфектната възможност за набиране на капитал за нашите бъдещи глобални амбиции и също така е важно постижение за Vingroup“, изтъква главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 11 месеца
Партньорството с Black Spade и листването на VinFast в САЩ представлява перфектната възможност за набиране на капитал за нашите бъдещи глобални амбиции и също така е важно постижение за Vingroup, изтъква главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй.Тези ще поумнеят след някой ден когато им конфискуват и блокират това което имат в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още