IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните стимули помагат на автомобилния пазар в Китай да се върне към растеж

Данните за август осигуряват първото увеличение на годишна база за най-големия пазар в света по обеми от май насам

15:28 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на нови леки коли в Китай се върнаха към растеж през август на годишна база, тъй като по-големите отстъпки и данъчни облекчения за екологични и електрически превозни средства подкрепиха настроенията на потребителите, въпреки че икономическият растеж остава слаб, съобщава Ройтерс.

Продажбите на автомобили растат с 2,2% през август спрямо същия месец на миналата година до 1,94 млн. броя, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Това е първото увеличение на годишна база за най-големия пазар в света по обеми от май насам.

Продажбите в Китай са нараснали с 8,5% спрямо юли. За първите осем месеца продажбите в страната се увеличават с 1,8% до 13,38 млн. броя.

Подкрепен от големите ценови отстъпки, делът на американския концерн Tesla на китайския пазар на електрически превозни средства нараства почти двойно през август до 13,2 на сто от 7,5% през юли, изчислява Ройтерс, базирайки се на данни от CPCA.

Продажбите на нови коли в Китай се увеличават през август, като това е първи ръст от май насам. Източник: CPCA Продажбите на нови коли в Китай се увеличават през август, като това е първи ръст от май насам. Източник: CPCA

През август Tesla успява да продаде 65 694 превозни средства.

По-ниските лихви по съществуващите ипотеки вероятно ще помогнат за съживяването на автомобилния пазар, въпреки че забавянето на икономическия растеж удря джобовете на потребителите, изтъква генералният секретар на CPCA Цуей Дуншу.

Големите банки в Китай ще започнат да намаляват лихвените проценти по съществуващите заеми за покупка на първо жилище, като това е една от поредицата мерки, насочени към стимулиране на икономиката и затъналия в дългове ключов имотен сектор.

Делът на автомобилите, използващи нов вид енергия (NEV), продадени в Китай през август, достига нов рекорд. Източник: CPCA Делът на автомобилите, използващи нов вид енергия (NEV), продадени в Китай през август, достига нов рекорд. Източник: CPCA

Китайските производители на автомобили продължават да залагат на отвъдграничните пазари, тъй като вътрешният растеж се охлажда, като износът през август расте с 31% на годишна база след скок от 63% през юли.

Продажбите на превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), които са в основата на ръста на продажбите на автомобили в Китай, се увеличават с 34,5% през август, което представлява 36,9% от общите продажби на автомобили в страната. На месечна база продажбите са нараснали с 11,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още