IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското автолоби поиска спешно преразглеждане на търговските правила след Brexit

Следващата година ще се задействат мита от 10% при вноса на електрически автомобили между ЕС и Великобритания

12:58 | 25.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания трябва да предприемат спешни действия, за да отложат правилата за електрически автомобили, търгувани между блока и Лондон, които ще задействат мита от 10%, заяви европейска автомобилна индустриална група в понеделник.

„Повишаването на потребителските цени на европейските електрически автомобили в момент, когато трябва да се борим за пазарен дял на фона на ожесточена международна конкуренция, не е правилен ход“, казва президентът на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) и главен изпълнителен директор на Renault Лука де Мео в изявление преди планирана търговска среща между представители на ЕС и Великобритания тази седмица.

Съгласно търговската сделка след Brexit между Брюксел и Лондон електрическите превозни средства трябва да са поне с 45% европейски или британски съставни части от 2024 г. нататък, с 50-60% изискване за батерийните им клетки и пакети, или ще бъдат облагани с вносни мита от Великобритания и ЕС в размер на 10%, припомня Ройтерс.

Проблемът е, че нито производителите във Великобритания, нито в ЕС са изградили веригите си за доставка при електрическите превозни средства достатъчно добре, за да изпълнят тези изисквания, и призовават правилата да бъдат отложени до 2027 г.

Stellantis заяви, че британските автозаводи ще затворят със загуба от хиляди работни места, освен ако сделката около Brexit не бъде бързо предоговорена, а Ford каза, че ще забави прехода към електрически автомобили.

АСЕА заяви, че правилата може да струват на производителите на автомобили до 4,3 млрд. евро в мита и да засегнат производството.

Засега Европейската комисия не е склона да предоговаря сделката.

През юни Стефан Фюринг, представител на ЕК, наблюдаващ търговското споразумение след Brexit, заяви, че правилата за произход на ЕС са „подходящи за целта“ и че блокът не обмисля да ги променя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още