IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски телеком ще разработва с Toyota технологии за автономни превози

Nippon Telegraph and Telephone планира да инвестира близо 70 млн. долара в американски стартъп за автономни системи

22:03 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската Nippon Telegraph and Telephone (NTT) планира да тества технологията за автомобили без водачи съвместно с автомобилния концерн Toyota Motor и да инвестира в американски стартъп, разработващ системи за самоуправление, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на телекомуникационната компания.

NTT има за цел да започне тестове с автономни автобуси и таксита още през 2025 г. и да инвестира около 10 млрд. йени (66,91 млн. долара) в американския стартъп May Mobility, добавя говорителят, подчертавайки нарастващата инерция при технологията за автономно превози в Япония.

Вестникът Nikkei първи съобщи, че телекомът ще инвестира в May Mobility, като добави, че NTT и Toyota ще разработват съвместно превозни средства.

May Mobility е привличала инвестиции от японски фирми и преди. Застрахователят Tokio Marine заяви миналата година, че се е присъединил към кръг на финансиране на стойност 111 млн. долара за базираната в Мичиган фирма, докато свързано с Toyota звено за рисков капитал ръководи начална инвестиция в компанията от 2018 г.

Нарастващото участие на NTT в сектора за технологии за автономни превози представлява поредният ангажимент на японския бизнес относно сектора, като през октомври Honda Motor Co. обяви, че планира да създаде съвместно предприятие с General Motors и неговото звено за роботаксита Cruise и иска да стартира търговска услуга за превоз на пътници в Япония в началото на 2026 г.

Планираната услуга ще стартира с десетки превозни средства в центъра на Токио, с цел да се разшири до 500 превозни средства, преди в крайна сметка да пренесе бизнеса, наречен Cruise Origin в други райони, споделя главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе.

Япония въведе ревизирани закони за движение през април, позволявайки достъп до пътищата си на превозни средства от четвърто ниво на автономност при определени условия, като например изискване за задължително дистанционно наблюдение.

В края на същия месец Cruise спря всички операции с автомобили без водачи в САЩ след инцидент, който накара калифорнийските регулатори да наредят на компанията да премахне своите автомобили от обществените пътища.

Междувременно основателите зад вече несъществуваща стартъп компания за автономно шофиране, подкрепени от Ford Motor Co. и Volkswagen AG, основаха нова фирма за автономни превози с камиони, Stack A, възползвайки се от инвестиции от SoftBank Group. Японския конгломерат ще предостави повече от 1 млрд. долара в подкрепа на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още