IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план на Саудитска Арабия – да снабдява света с електромобилни батерии

Страната иска да се превърне в регионален производствен център, свързан с автомобилната индустрия

14:03 | 09.11.23 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Най-големият производител на петрол в света - Саудитска Арабия, се стреми да се превърне в ключов център за производство на батерии за електрически превозни средства, докато Рияд търси нови начини за диверсификация на икономиката и развитие на местната автомобилна индустрия.

Саудитска Арабия разглежда инвестирането в производството на електромобилни батерии и на превозни средства, задвижвани с водород, като следваща стъпка в плановете си за изграждане на връзка за производство на автомобили в Близкия изток, споделя Халид ал-Фалих, министър на инвестициите, в интервю за Bloomberg.

„Следващата стъпка е веригата на доставки“, изтъкна Ал-Фалих по време на Форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур.

Седем години след обявяването на програмата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за дистанцирането на страната от въглеводородите, фокусът сега пада върху производството след скромен напредък в диверсификацията на икономика, която все още разчита на петрола и неговите производни - нефтохимикали и пластмаси - за повече от 90% от износа.

Усилията на Саудитска Арабия вече са насочени към възобновяемата енергия и добива на минерали, необходими за разработването на химикали за батерии. Саудитска Арабия вече си е поставила цел да произведе 500 хил. електрически превозни средства до 2030 г.

Тъй като Кралството се стреми да създаде по-широка мрежа от доставчици около зараждащата се автомобилна индустрия, саудитският суверенен фонд се споразумя с Pirelli SpA за изграждане на завод за гуми на стойност над 550 млн. долара, който ще обслужва компании, включително производителя на електромобили Lucid Group Inc. и Hyundai Motors Co., които строят заводи на западния бряг на страната.

Като част от усилията за привличане на чуждестранни таланти и инвестиции, тази година Саудитска Арабия ограничи възможността държавните субекти да правят бизнес с международни компании, които нямат централи в страната, до януари 2024 г.

Китай и САЩ водят в класацията на най-големите производители на батерии за електромобили. Източник: Bloomberg Китай и САЩ водят в класацията на най-големите производители на батерии за електромобили. Източник: Bloomberg

Ал-Фалих изтъква, че са издадени над 180 лиценза на компании, за да се класират за специални стимули, предоставени на тези, които създават регионални централи. „Темпът се повишава до 10 компании на седмица, които се лицензират“, добавя той.

Освен фирми от промишлеността, някои банки също превърнаха Кралството в свой регионален център, посочва Ал-Фалих, като отказа да назове имена.

В сряда Рияд рязко преразгледа прогнозите си за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в икономиката в размер на 1,1 трлн. долара в резултат на промяна в методологията. Притоците през миналата година сега се оценяват на 33 млрд. долара, над четири пъти повече от предишната оценка за 8 млрд. долара.

Ал-Фалих заяви, че Саудитска Арабия е разчитала на централната си банка за оценките на ПЧИ, но сега е „преминала към системата за счетоводство със златен стандарт според методологията на Международния валутен фонд (МВФ).

Министърът посочи, че не се притеснява от потенциална пауза при инвестиционните потоци в региона поради войната на Израел срещу „Хамас“, особено като се имат предвид възможностите, които се предлагат в Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pkТи буквара още не си минал, че за книжки да говориш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
А така, тpoлът копейник, цъкай бърже минусите, че явно идва време за аванс....хахааа, жалко същество :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 чакай са, аз още книжка не съм изкарал е питай ушанката. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хахаааа, Саудитска Арабия щяла да става технологична, батерии, това -онова... камиларски мечти. :)) Технологията и радикалния ислям как точно ще сечетаят?? Или с безумния им "лайфстайл"?? Това да не е да кОпаш петрол от земята, което го могат даже и ония алкохолици от москалската джамахирия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 24
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... цел живот да караш рассийски коли с арабски батерии ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 евахти, начи ората намаляват добива на вредната слуз и се мъчат да увеличат своя принос в богоугодното батерийно дело и пак не могат да впечатлят баш радетеля за зелена енергия! Той вижда само номера и конспирации, радвайки се на увеличения добив на черна слуз в САШ, докато ни разказва за новите победи на светлинноветровите генерации в сайта на ЕСО :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 26
zelka007
преди 5 месеца
и индженери от де за такъв завод ?! доста други неща им трябват на брадатите от пясъците , преди да стигнат до съоръжение за батерии ... еле па наложена марка в целият свят , made im SA ... така както ограничават добивите и вдигат цените на петрола , и некой ще им търпи номерата и при ключов компонент за електромобилите ли ?! корабче плува ли ми в оченцето , я да надникне Ал-Фалих от икономическият форум ... :))) ... да намалят малко климатика , че са изстинали ушенцата им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още