IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еxxon планира добив на литий в Арканзас от 2026 г.

Петролната компания ще има за партньор в проекта Tetra и се очаква да добива по 10 хил. тона литий

16:42 | 12.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролният гигант Exxon има планове да започне добив на литий в Арканзас от 2026 година, съобщава източник на Ройтерс. В понеделник (13 ноември) компанията ще направи дългоочаквано заявление и ще представи стратегията си за развитие в тази област.

Литият е най-използваният метал за производството на батерии за електромобили. Желанието да участва в развитието на сектора се приветства от прозводителите, които търсят всякакви източници на литий. Според плановете на Exxon добивът ще бъде по нова технология - металът ще се извлича от солни отлагания.

Парадоксално, но именно Exxon разработват първата презареждаща се литиево-йонна батерия в средата на 70-те години на миналия век. Компанията се отказва от проекта си и реално той не стига до търговско разпространение. Сега обаче, заедно с партньори си Tetra Technologies, планира да добива по 10 хил. тона годишно литий. Според оценките това е достатъчно за производството на 100 хил. батерии за електромобили.

На този етап нито от Exxon, нито от Tetra коментират информацията при запитвания от страна на Ройтерс.

Петролните компании по света са под силен натиск на еколози и на своите акционери да намалят въглеродния отпечатък от дейността си. При добивът на петрол се отделят течности, богати на литий и технологията по добиването му може да превърне секторът в един от най-големите доставчици на метала в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още