IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM ще възнагради акционерите с по-голям дивидент и обратно изкупуване на акции

Компанията очаква по-добро производство на електромобили през 2024 г. и по-високи маржове от това задвижване

23:08 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. ще увеличи дивидента с 33% и ще изкупи обратно акции за 10 млрд. долара, подновявайки интереса сред инвеститорите, след като цената на акциите на американския автомобилен концерн се срина тази година, тъй като технологичните ѝ инвестиции се забавиха, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител също така възстановява насоките си за печалбата за 2023 г. до нива, които са малко под тези, които предостави преди началото на шестседмичната стачка на работниците от United Auto Workers.

GM очаква нетната му печалба да бъде между 9,1 млрд. долара и 9,7 млрд. долара, в сравнение с предишния диапазон от 9,3 млрд. долара до 10,7 млрд. долара. По време на стачката компанията оттегли насоките си.

Базираният в Детройт производител инвестира в нови стимули за инвеститорите въпреки високите лихвени проценти, които хвърлят сянка върху продажбите на автомобили и капиталовите тежести на фона на усилията му да предложи разнообразна гама от електрически превозни средства.

GM се опитва да докаже на акционерите, че може да генерира пари, докато все още инвестира в технологии, надявайки се да повиши стойността на своите акции, които се търгуват по-ниско днес, отколкото когато главният изпълнителен директор Мари Бара пое поста в началото на 2014 г.

„Нашите резултати, особено генерирането на парични средства, бяха много силни“, изтъква Бара в писмо до акционерите. GM е „уверен в своята способност да продължи да генерира значителен свободен паричен поток, докато реализира прехода към електрическа мобилност“, добавя тя.

Бара обеща „напълно да компенсира“ допълнителните разходи за труд и други разходи чрез по-голяма ефективност и до голяма степен неуточнени съкращения на фиксираните и променливите разходи в бюджета за следващата година.

GM ще започне с повишаване на тримесечния дивидент от 3 цента на акция до 12 цента в началото на 2024 г.

Съгласно плана за обратно изкупуване на акции GM ще плати 10 млрд. долара на група изпълнителни банки и незабавно ще получи и изтегли обикновени акции на стойност 6,8 млрд. долара. Компанията разполага с приблизително 1,37 млрд. обикновени акции в обращение преди обратното изкупуване.

Общият брой обратно изкупени акции ще се основава на окончателния сетълмент и дневните среднопретеглени спрямо обема цени на обикновените акции на GM по време на срока на изпълнение на програмата, която ще приключи през четвъртото тримесечие на 2024 г. Програмата за обратно изкупуване ще се изпълнява от Bank на America Corp., Goldman Sachs Group Inc., Barclays Bank PLC и Citigroup Inc.

Финансови насоки

Новите насоки на компанията са под прогнозите ѝ, представени преди стачката, като сега те очаква печалба на акция от 6,52 долара до 7,02 долара, като включва и очакваното въздействие на обратното изкупуване. За сравнение предишна прогноза беше за печалба на акция от 6,54 долара до 7,54 долара.

GM изтъква, че новият договор с UAW – който дава на работниците минимум 25% повишение на трудовото обезщетение – ще добави 9,3 млрд. долара разходи през периода от 4 години и 8 месеца, като новите разходи за труд ще достигнат връх 2,5 млрд. долара през 2027 г.

За да помогне за компенсиране на разходите, компанията заяви, че ще намали фиксираните разходи с 2 млрд. долара през следващата година, постигайки нова ефективност в дизайна, инженеринга, производството, маркетинга и разпространението на своите модели и заменяйки някои от по-старите си SUV-ове с по-рентабилни и версии на тези модели.

Под ръководството на Бара GM постигна рекордни печалби, но проблемите в съоръженията за батерии задържаха производството на електромобили, докато годишните продажби на Tesla се доближават до 1,8 милиона автомобила. Батериите Ultium на GM трябваше да позволят на компанията да произвежда множество видове електрически автомобили на една и съща платформа и да победи конкурентите на пазара с набор от превозни средства.

Електромобилите са голяма част от стратегията на автомобилния производител за удвояване на приходите от продажби до 280 млрд. долара до 2030 г.

„Въпреки че съм разочарована от базираното ни на Ultium производство на електромобили през 2023 г. поради трудности с монтажа на батерийния модул, ние направихме значителни подобрения както в процеса, така и в организацията, отговорна за тази работа“, изтъква Бара, добавяйки: „През 2024 г. очакваме значително по-високо производство на електромобили с Ultium и значително подобрени маржове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още