IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционен фонд на Абу Даби ще вложи 2,2 млрд. долара в китайската Nio

Сделката ще направи CYVN най-големият единичен акционер в Nio

22:30 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Nio се споразумя с инвестиционния фонд на Абу Даби CYVN Holdings за инвестиция в размер на 2,2 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Планираната трансакция от страна на CYVN в китайския концерн ще подкрепи последния на фона на мудните продажби и липсата на рентабилност. По-рано Nio обяви, че ще съкрати значително работната си сила, за да ограничи разходите и да засили своята конкурентоспособност.

Сделката, която се очаква да приключи през последната седмица на декември, ще увеличи акционерното участие на CYVN в Nio до 20,1% от общите емитирани акции на китайците, след инвестицията от 1 млрд. долара, направена през юли.

Това би направило CYVN най-големият единичен акционер в Nio, въпреки че основателят и главен изпълнителен директор Уилям Ли запазва най-много права на глас със своя дял от обикновени акции клас C.

CYVN, която ще придобие 294 000 000 новоиздадени обикновени акции от клас А на цена от 7,50 долара всяка, също ще има право да номинира двама директори в борда на Nio.

Компанията, чиито електромобили се конкурират в Китай с премиум моделите на Mercedes-Benz и BMW, разработва две нови марки за масовия пазар, които трябва да се появят в Европа от 2025 г.

В стремежа си да стане по-ефективна, Nio обмисля отделяне на звеното си за производство на батерии, като същевременно продължава самостоятелно да разработва технологии за ключови компоненти.

Nio се класира на девето място по продажби на електромобили и плъгин хибриди през първите 10 месеца на годината в Китай със 126 067 продадени бройки, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още