IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daihatsu ще компенсира над 400 местни доставчици заради спирането на заводите

Спирането на доставките ще засегне превозни средства, произведени във фабрики на Toyota, Mazda и Subaru заради предоставяни производствени услуги

14:04 | 25.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подразделението Daihatsu Motor на Toyota Motor ще компенсира 423 местни доставчици, с които има преки бизнес отношения, тъй като заводите му в Япония спират работа през януари заради скандал, свързан със сигурността.

Говорител на компанията, цитиран от Ройтерс, коментира, че тя ще компенсира доставчиците въз основа на постигнатите бизнес обеми в миналото и оценка на въздействието на спирането.

Daihatsu съобщи в сряда, че спира доставките на всички свои превозни средства, след като разследване на безопасността установи проблеми в 64 модела, вкл. такива, продавани под марката на Toyota.

Министерството на транспорта на Япония обяви проверка в централата на Daihatsu в Осака, Япония, миналата седмица след разкрития, че автомобилният производител е манипулирал резултатите от тестове за безопасност, датиращи от далечната 1989 г., припомня Bloomberg.

Разследване от трета страна, поискано от Daihatsu през април - когато за първи път се появиха предполагаеми нарушения, установява, че 174 проблема са идентифицирани във въпросните 64 модела автомобили.

Компанията ще работи с основните си доставчици, за да се справи с последиците от скандала. Тя може да помогне и на по-малки подизпълнители, които не се класират за компенсация, за достъп до средства за подкрепа от министерството на индустрията, добавя говорителят.

Отвъдморските операции на Daihatsu се фокусират силно върху Югоизточна Азия.

Спирането на доставките на Daihatsu ще засегне превозни средства, произведени в Япония и в чужбина и то не само във фабриките на Toyota, но вероятно и в Mazda Motor Corp. и Subaru Corp., тъй като Daihatsu предоставя части и производствени услуги на редица други автомобилни производители.

Toyota казва, че не е запозната с произшествия или инциденти, свързани с проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още