IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено на Toyota замразява доставките на коли заради скандал с безопасността

Ново разследване установява, че манипулираните краш тестове на Daihatsu засягат много повече превозни средства от тези, обявени през април

17:11 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подразделението Daihatsu на Toyota Motor ще спре доставките на всички свои автомобили, след като разследване на безопасността установи проблеми, засягащи 64 модела, включително почти две дузини, продадени под марката Toyota, съобщава Ройтерс.

Независим панел разследва Daihatsu, след като през април компанията призна, че е манипулирала резултатите от краш тестове на 88 хил. автомобила, произведени в Тайланд и Малайзия и продадени през последната година.

Но последните разкрития предполагат, че обхватът на скандала е много по-голям и потенциално може да опетни репутацията на автомобилните производители относно качеството и безопасността.

Daihatsu е подразделение на Toyota за малки автомобили и произвежда редица от така наречените kei превозни средства, които са особено популярни в Япония. Последните проблеми засегнаха и някои модели на Mazda и Subaru, продавани на вътрешния пазар, както и модели на Toyota и Daihatsu, изнасяни отвъд граница.

Toyota казва, че е необходима „фундаментална реформа", за да съживи Daihatsu, както и преглед на операциите по сертифициране.

„Това ще бъде изключително важна задача, която не може да бъде изпълнена за една нощ“, изтъква Toyota. „Това ще изисква не само преглед на управлението и бизнес операциите, но и преглед на организацията и структурата“, добавя най-големият автомобилен производител по пазарен дял в света.

Компанията посочва, че все още не може да определи финансовото въздействие на въпроса.

Разследването установи, че блоковете за управление на въздушните възглавници, използвани от Daihatsu при тестовете на тези компоненти за някои модели, са различни от тези, използвани в автомобили, продавани на масовия пазар, включително моделите Town Ace и Pixis Joy на Toyota и Mazda Bongo.

От Toyota казват, че не са запознати с произшествия, свързани с проблема. Компанията изтъква, че тестовете за страничен сблъсък при два модела може да не са съвместими със закона дори когато проверките потвърждават, че въздушната възглавница отговаря на стандартите за безопасност на пътниците.

Министерството на транспорта на Япония заяви, че ще извърши проверка на място в централата на Daihatsu в Осака в четвъртък.

Ръководителите на Daihatsu споделят по време на пресконференция, че задграничните доставки ще бъдат преустановени, докато превозните средства не бъдат проверени и одобрени за продажба от регулаторите.

„Ситуацията е изключително сериозна“, признава президентът на Daihatsu Соичиро Окудайра, добавяйки, че всички регулаторни разрешения, които автомобилният производител е получил чрез измамни средства, могат да бъдат отменени по закон.

Неправомерните действия също включват фалшиви доклади за краш тестове на облегалката за глава. Разследването установява, че случаите на неправомерно поведение са особено разпространени след 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още