IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daihatsu призна, че е подправила резултати от краш тестове на 88 хил. автомобила

Колите са били продадени на пазарите в Тайланд, Малайзия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Индонезия и Мексико

13:44 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската компания Daihatsu Motor Co., дъщерно дружество на автомобилния концерн Toyota Motor Corp., заяви, че е манипулирала резултатите от краш тестове на 88 хил. автомобила, произведени в Тайланд и Малайзия и продадени през последната година, съобщава Bloomberg.

Проблемът засяга моделите Yaris Ativ и Agya на марката Toyota, както и автомобили Perodua, произведени от малайзийско съвместно предприятие и друго превозно средство, разработено от Daihatsu. Тези превозни средства са били продадени на пазарите в Тайланд, Малайзия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Кувейт, Индонезия и Мексико, посочва Daihatsu.

Автомобилите са били оборудвани с компоненти под тапицериите на вратите по време на краш тестове, които вероятно са повлияли на резултатите и са били различни от тези, които в крайна сметка са продадени с превозните средства на обществеността, признава Daihatsu.

Тестовете ще бъдат проведени отново и продажбите ще бъдат възобновени, ако превозните средства са сертифицирани правилно, добавя автомобилният производител.

„Искрено се извиняваме на клиентите и на акционерите, чието доверие и подкрепа предадохме“, изтъква президентът на Daihatsu Соичиро Окудайра по време на брифинг. Трета страна ще разследва случая, допълва той.

През март 2022 г. друго звено на Toyota — Hino Motors Ltd. — заяви, че е изпращало манипулирани данни за емисиите и разхода на гориво на властите поне от 2016 г. и че е продало повече от 115 хил. превозни средства, сертифицирани с помощта на фалшиви данни.

Производството на групата Toyota достигна рекордните 10,7 млн. автомобила в световен мащаб през последната  фискална година, приключила в края на март. Глобалните ѝ продажби възлизат на 10,6 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още