IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota, Daihatsu и Suzuki представиха електрически малък микробус за доставка

Превозното средство ще предлага пробег около 200 км и ще се продава в различни версии от всяка отделна марка

15:19 | 18.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. и други две автомобилни компании представиха електрически микробус с микроразмери, насочен към японската индустрия за доставки, в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Малкият електрически микробус се задвижва чрез батерии посредством система, която Toyota разработва съвместно с Daihatsu и Suzuki Motor Corp., става ясно от съвместно изявление на компаниите.

Малкото електрическо търговско превозно средство, което ще се предлага в различни версии за марките Toyota, Daihatsu и Suzuki, може да осигури пробег с едно зареждане на батерията от около 200 км и да бъде пуснато на пазара до края на текущата фискална година, която приключва на 31 март 2024 г.

Daihatsu, която стана дъщерно дружество на Toyota през 2016 г., ще произвежда превозните средства, добавят компаниите с своето съвместно изявление по темата.

Микробусът ще бъде класифициран като "кей" автомобил – характерни за Япония малки превозни средства с ниска мощност, което се облага с по-малки данъци от традиционните автомобили.

Този тип коли са изключително популярни сред бизнеса и домакинствата за доставка на селскостопанска продукция, колети и други стоки в градските и селските райони на Япония, отчасти поради относително ниската им цена.

Кей автомобилите представляват 40% от националния парк от четириколесни превозни средства на страната, който достига 78,8 милиона превозни средства към края на февруари, показват данни на транспортното министерство.

Борба с емисиите

Намаляването на емисиите е ключов въпрос на тазгодишната среща на Г-7.

Оповестяването на новия електрически модел от страна на Toyota, която притежава 4,89% от Suzuki, и нейните партньори се случва в момент, когато други автомобилни производители в Япония разширяват гамата си от електрически мини търговски превозни средства.

През декември Honda Motor Co. заяви, че ще пусне в продажба електрически микробус с микро размери с целеви пробег от 200 км през пролетта на 2024 г., като част от усилията си да електрифицира своята продуктова гама.

Междувременно Mitsubishi Motors Corp. пусна в продажба през ноември малък електрически микробус, Minicab-MiEV, чийто пробег достига 133 км.

Mitsubishi ще започне да произвежда микробуса в Индонезия през 2024 г., тъй като се стреми да разшири продажбите на автомобила в различните географски райони

Японската куриерска компания Sagawa Express Co обяви, че планира да започне да заменя своя автопарк от 7200 малки микробуси с електрически аналози, доставени от китайския концерн Guangxi Automobile Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
До: IvanPE ... китайски трошляк ... за какво ти е нещо , което е с няколко хил евра по-ефффтино от нормален европейски електрически бус ?! виждал ли си китайски бус на половин млн км ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IvanPE
преди 11 месеца
Закъсняват. MAXUS от Китай вече превземат Германия и Австрия .... MAXUSMOTORS de
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още