IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD може да измести Tesla като лидер при електромобилите през четвъртото тримесечие

Китайците са успели да продадат 526 409 напълно електрически превозни средства, като само през декември техният брой достига 190 754 електромобила

17:30 | 01.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен производител BYD Co. е продал 526 409 напълно електрически превозни средства през четвъртото тримесечие, което означава, че пазарният лидер Tesla Inc. ще се нуждае от рекорд, за да запази статуса си номер 1, когато обяви своите данни за продажбите във вторник, пише Bloomberg.

Само през декември продажбите на електромобили и плъгин хибриди на най-популярната автомобилна марка в Китай достигат 340 178 броя, от които 190 754 са изцяло електрически коли – подпомогнати от агресивните ценови отстъпи.

През цялата изминала година BYD е продал общо 3,01 млн. превозни средства.

Броени часове делят компанията от това да разбере дали е изпреварила Tesla за първи път на тримесечна база, превръщайки се в най-големия производител на електромобили в света.

Анализаторите, които проследяват данните на Tesla, очакват американската марка да продаде около 483 200 превозни средства.

Обновеният Model 3 и облицованият с неръждаема стомана Cybertruck , чиито доставки започнаха в края на ноември, може да осигурят късен тласък на Tesla към целта за 1,8 млн. продадени електромобила през 2023 г.

BYD отчете рекордно високи продажби на електромобили през четвъртото тримесечие на 2023 г. Източник: Bloomberg BYD отчете рекордно високи продажби на електромобили през четвъртото тримесечие на 2023 г. Източник: Bloomberg

Обемите на BYD за цялата година бяха почти толкова, колкото продажбите на електромобили и плъгин хибриди на компанията през предходните пет години взети заедно. Базираната в Шънджън BYD отбеляза бърз растеж през 2023 г., който я изстреля за първи път в топ 10 на най-големите автомобилни производители в глобален план.

Акциите на BYD поевтиняха с почти 24% през 2023 г., тъй като конкурентният натиск, намаленията на цените и опасенията, че концернът не може да постигне целите за продажбите, помрачиха търговията.

BYD продължи с изпълнението на своите агресивни планове за глобално разширяване през последните 12 месеца, като наскоро избра Унгария пред други европейски страни, за да създаде първата си производствена линия на континента. Заводът в южния унгарски град Сегед ще произвежда електромобили и плъгин хибриди за европейския пазар и ще създаде хиляди нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Така е, като се мери на бройка. Едно е да продаваш ел.кокoшарници из Китай, друго е коли за по 100к и нагоре. То и Тата по тая логика би трябвало да е голяма марка и производител, ама извън Индия никой не се интересува от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
айде да го правят този завод , че форумните шофери стенат вече по тез поднебесни каляски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още