IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD избра Унгария за строеж на своята първа европейска монтажна фабрика

Страната ще предостави субсидии за завода BYD, но ще публикува сумата едва след като получи одобрението на Европейската комисия

12:51 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн BYD Co. планира да построи своята първа европейска монтажна фабрика в Унгария, част от усилията на ръководството за производство на електрически превозни средства, които да се конкурират с тези на американската марка Tesla, която доминира при този тип задвижване в региона, съобщава Bloomberg.

Заводът, който ще бъде изграден в южния унгарски град Сегед, ще произвежда електромобили и плъгин хибриди за европейския пазар и ще създаде хиляди работни места. Решението на китайците идва няколко месеца след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че започва разследване на държавните субсидии за произведените в Китай електромобили. Местен завод ще помогне на BYD да избегне евентуални наказателни мита върху китайския внос.

Китайските марки като BYD, SAIC Motor Corp. и Nio Inc. продължават да се разширяват в Европа, за да ограничат зависимостта си от вътрешния пазар, където свръхпредлагането и ценовата война, която Tesla започна през последната година, свиват рентабилността.

Решението на BYD е победа за Унгария, която се превърна в един от водещите европейски центрове за електромобилната индустрията, където производствените мощности принадлежат предимно на германски компании като Mercedes-Benz Group AG, Audi на Volkswagen AG.

Страната е привлякла около 20 млрд. евро инвестиции, свързани с електромобилите, през последните пет години, включително завод за батерии на стойност 7,3 млрд. евро, който китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) изгражда в Дебрецен.

Унгария ще предостави субсидии за завода BYD, но ще публикува сумата едва след като получи одобрението на Европейската комисия (ЕК), споделя външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. „Това ще бъде една от най-големите инвестиции в унгарската икономическа история“, добавя той.

Въпреки че пазарният дял на китайските производители в Европа все още е малък, доминацията на страната в производството на автомобили с батерии ѝ помага да оспори позицията на Япония като глобален лидер в износа на автомобили.

BYD се разширява в Европа отчасти защото може да повиши цените за местните пазари. Неговият компактен кросоувър Dolphin се предлага на базова цена от 35 990 евро в Германия, над двойно повече спрямо цената на превозното средство в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още