IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Sunwoda ще строи фабрика за батерии в Унгария за над 270 млн. долара

Сред основните клиенти на компанията изпъкват имената на Xpeng, Mercedes и Guangzhou Automobile Group

16:50 | 27.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Sunwoda Electronic планира да изгради фабрика за електромобилни батерии в Унгария с първоначална инвестиция от 1,96 млрд. юана (274,71 млн. долара), като това е поредният пример за желанието на базираните в азиатската страна концерни да се разширят на европейския пазар, съобщава Ройтерс.

Предвидените средства ще бъдат използвани за редица цели, включително за придобиване на терен, изграждане на проекти и закупуване на оборудване, информира Sunwoda в документ до фондовата борса в Шънджън в четвъртък.

Сред основните клиенти на компанията изпъкват имената на Xpeng, Mercedes и Guangzhou Automobile Group.

Решението ѝ отразява стремежа на китайските производители и доставчици на батерии да наложат контрол върху веригите на доставки в Европа, докато се разширяват в региона.

Лидерът на китайския пазар Contemporary Amperex Technology (CATL) изгражда завод за батерии на стойност 7,3 млрд. евро в Унгария, след като завърши първия си европейски производствен обект в Германия.

Междувременно EVE Energy заяви, че ще построи завод в Унгария с инвестиция до 9,97 млрд. юана за производство на големи цилиндрични батерии. Компанията планира и производствена база в Тайланд съвместно с местната енергийна компания Energy Absolute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още