IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо поскъпват употребяваните автомобили в България?

Забелязва се драстично увеличение на услугите към автотърговците, посочи директорът на Асоциацията на вносителите на автомобили 

11:55 | 08.01.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В годините след пандемията старите автомобили в България са поскъпнали с 20-30%. Сред причините за това е, че търсенето на употребявани коли е по-голямо от предлагането. Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили Цветелина Цанева пред Bulgaria ON AIR.

За поскъпването има и други причини - забелязва се драстично увеличение на услугите към автотърговците, обясни той. 

„Не самият автомобил като себестойност, но има едно драстично увеличение на услуги спрямо самото обслужване на автомобила, преди да се пусне той в продажба. Например боядисване на определени детайли - ако те са ползвали услуга на цена 150 лв., сега боядисването на детайл отива на цена 250 лв.", обясни събеседникът.

"Не знам на какво се дължи това рязко покачване на цените, но определено там трябва да се ударят спирачки, защото ще доведе до лавинообразно повишаване на цените на употребявани автомобили", посочи Цанева.

По нейни думи много хора у нас не поддържат достатъчно добре автомобилите си. „Често забравяме техническите прегледи, а контролът там е много занижен... това е пряко свързано с доходите и какви автомобили можем да си позволим“, отбеляза гостът.

Съществува и друга тенденция - в Европа хората вече не сменят колите си бързо, а ги задържат в употреба по-дълго време. Въпреки това колите са в добро техническо състояние.

В същото време покупката на нов автомобил на изплащане у нас излиза доста скъпо. Вноската за един нов автомобил е 600-700 или 1000 лв. на месец. В Европа вноските за нови автомобили от 500-600 евро на месец вече отиват към 1000 евро месец.

Цанева посочи, че не трябва да наричаме един автомобил "стар", веднага след като чуем, че той е употребяван, тъй като кола, която е използвана повече от 6 месеца, официално се води употребявана, а реално нейното качество все още е добро. 

Гостът отбеляза и добрата тенденция да се повишава броят на електрическите автомобили в по-големите градове. Те все още остават твърде скъпи за масовия потребител, коментира Цанева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
wart
преди 3 месеца
"Съществува и друга тенденция - в Европа хората вече не сменят колите си бързо, а ги задържат в употреба по-дълго време. Въпреки това колите са в добро техническо състояние.""" С години вярвах,че колите в Германия са добре поддържани а в Италия лошо. Нищо подобно купих две коли от Германия те им изкарали душата пълен *** изхарчих по-вече от половината от цената на която бях купил.Никога повече не бих купил Немска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
елементарно е...щото са се наговорили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още