IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis инвестира във френски стартъп за натриеви батерии за електромобили

Tiamat ще използва средствата, за да изгради фабрика за батерии в Северна Франция, която ще има първоначален капацитет от 0,7 гигаватчаса

22:58 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis ще инвестира във френската стартъп компания Tiamat, разработваща натриево-йонни батерии, за да разнообрази портфолиото си и да произвежда масово електрически превозни средства, като същевременно намали експозицията си към оскъдни ресурси, съобщава Ройтерс.

Точната сума на инвестицията, която е част от първоначалното набиране на средства в размер ма 150 млн. евро от Tiamat, не беше разкрита.

Средствата ще бъдат използвани отчасти за изграждането на фабрика за батерии в Северна Франция, споделя главният изпълнителен директор на стартъпа Ерве Бьоф пред журналисти.

Този обект, петата фабрика в региона, свързана с веригата на доставки на електрически превозни средства, трябва да има първоначален капацитет от 0,7 гигаватчаса до 2026 г., който може да бъде увеличен до 5 гигаватчаса до 2029 г., добавя Бьоф.

Основана от френския държавен институт за научни изследвания CNRS през 2017 г., Tiamat твърди, че може да произвежда конкурентни батерии без литий - метал, който е силно търсен поради набиращата скорост и мащаби електрификация в транспортния сектор.

Нейните батерии, които са по-евтини, но предлагат по-малък пробег, ще бъдат подходящи за малки превозни средства. Техният намален пробег може да бъде компенсиран с по-бързо зареждане, изтъква Tiamat.

„Проучването на нови възможности за по-устойчиви и достъпни батерии, които използват широко достъпни суровини, е ключова част от нашите амбиции на стратегическия план Dare Forward 2030, който ще ни накара да достигнем въглеродна неутралност до 2038 г.“, изтъква Нед Курич, директор по инженерство и технологии в Stellantis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още