IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis отрече слуховете за сливане с Renault

Групата не обмисля подобни дейности към момента, изтъква председателят на компанията Джон Елкан

19:04 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Нидерландия автомобилна група Stellantis NV отхвърли слуховете за сливане с френския концерн Renault, след като в медийното пространство се появи информация за водено от Франция обединение между компаниите, съобщава Ройтерс.

Председателят на Stellantis Джон Елкан обяви, че компанията майка на Peugeot и трети по големина автомобилен производител в света по продажби, е фокусирана върху изпълнението на своя дългосрочен бизнес план.

„Не обмисляме план относно операции по сливане с други производители“, заяви Елкан.

След напускането на руския пазар и намаляването на обхвата на глобалното сътрудничество с Nissan, Renault се разглежда като потенциална цел за сливания и придобивания. Спекулациите се засилиха, след като забавянето на пазара на електрически превозни средства принуди компанията да отмени планираното листване на своя бизнес с електромобили, известен като Ampere.

Пазарната капитализация на компанията остава упорито ниска от малко над 10 млрд. евро въпреки финансовото възстановяване през последните няколко години.

Stellantis, продукт на сливането между френската PSA и Fiat Chrysler през 2021 г. и една от най-печелившите групи в индустрията, може да се похвали с пазарна капитализация от над 85 млрд. евро. Тя контролира 14 марки, включително Citroen, Jeep, Opel и Alfa Romeo.

Италианският всекидневник Il Messaggero написа в неделя, че френското правителство, което е най-големият акционер в Renault и има има дял в Stellantis, проучва планове за сливане между двете групи.

Говорител на Renault заяви в понеделник, че групата няма да коментира слуховете. Министерството на финансите на Франция също отказа коментар в неделя.

Stellantis влезе в конфликт с италианското правителство, което обвинява групата, че действа против националния интерес. Министърът на индустрията Адолфо Урсо миналата седмица изтъкна перспективата италианското правителство да вземе дял в Stellantis, за да помогне за балансиране на френското влияние.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес, заяви пред Bloomberg, че групата е „готова за всякакъв вид консолидация“ и че нейната работа е да гарантира, че ще бъде „един от победителите“.

Анализаторите обаче поставят под въпрос обосновката на сливането на Stellantis и Renault, което също ще разшири излишния капацитет на групата в Европа. Renault се ръководи от Лука де Мео, италианец, чиито предишни роли включват работа във Fiat.

Миналата седмица консултантската фирма Jefferies обяви, че Европа няма да бъде приоритет за потенциална дейност по сливания и придобивания на Stellantis, тъй като Renault не предлага разширяване в други части на света, а сделката може да се сблъска и с антитръстови бариери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още