IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони разкритикува Stellantis заради пренебрегването на Италия

Италианският премиер се стреми да защити автомобилната индустрия в страната

22:25 | 24.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува автомобилния производител Stellantis NV за усилията му да премести производството на автомобили в страни с по-ниски разходи в момент, когато автомобилната индустрия на Италия изпитва затруднения в опита да се електрифицира, пише Bloomberg.

„Искаме да защитим националния интерес, да установим балансирани отношения със Stellantis, за да защитим производството в Италия“, изтъква Мелони пред депутати в Рим. „Ако искате да продадете кола на международния пазар, като я рекламирате като италианско бижу, тогава тази кола трябва да бъде произведена в Италия“, изтъква министър-председателят.

Базираната в Амстердам компания, която притежава италиански марки като Fiat и Alfa Romeo, беше подложена на критики по-рано тази седмица на фона на съобщенията, че е изпратила на своите италиански доставчици писмо, в което отбелязва инвестиционните възможности в Мароко, страна, към която няколко компании в автомобилната индустрия се обръщат заради опцията за по-евтино производство на електрически превозни средства.

Правителството на Мелони иска Stellantis да произвежда годишно един милион превозни средства в Италия, като Рим все по внимателно следи компанията относно усилията ѝ за намаляване на разходите. Главният изпълнителен директор Карлос Таварес, който има навика да критикува политиците, заяви пред журналисти във вторник, че безкомпромисната политика на Италия по отношение на стимулите за електромобили е довела до загуба на производство в завода на компанията Mirafiori през последната година.

Когато беше попитан конкретно за писмото до италианските доставчици във вторник, Таварес отговори, че доставчиците, както и производителите на автомобили, трябва да бъдат „креативни“ относно начините за намаляване на разходите предвид скъпата промяна, пред която е изправена индустрията.

65-годишният главен изпълнителен директор ръководи Stellantis - гигант с 14 марки, създаден от сливането между италианската Fiat Chrysler и френската PSA Group през 2021 г. – с твърда ръка и безмилостно намаляване на цените, което осигури на групата рекордна рентабилност.

„Мисля за предполагаемата операция по сливане между FCA и френската група PSA, която в действителност прикри френското придобиване на историческата италианска група“, заяви Мелони в сряда. „Не е съвпадение, че индустриалният избор на групата взема предвид много повече френските изисквания, отколкото италианските“, добавя италианският премиер.

Баланс в ръководството

Балансът между Италия и Франция в борда на Stellantis беше една от полемичните теми между страните в миналото. Франция притежава 6,1% дял в Stellantis чрез държавната Bpifrance и има представители в борда на директорите на компанията. Италия няма дял в Stellantis, както и представители в ръководството.

Разбира се, Таварес също е влизал в конфликт с френското правителство в миналото, особено по отношение на производството на осигуряването на по-достъпни електромобили.

Забележките на Мелони относно Stellantis последваха спорове с Франция. Отношенията ѝ с президента Еманюел Макрон бяха напрегнати в началото на нейния мандат, като Рим има дълга история на сблъсъци с Париж заради придобиванията от страна на френския бизнес на компании в Италия.

Междувременно Мелони се сближава с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата оглавиха поредица от бизнес сделки, свързани с техните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Vayk__
преди 3 месеца
Мелони спокойно , никой намя да измести производството на Ферари, Ламбо, Пагани или Мазерати извън Италия! За съжаление за автомобилите за който цената е важна ще се търсят по рентабилни страни за производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още