IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на Германия за продажбите на електромобили остава мираж без обрат в предлагането

Страната все пак се доближава до момента, когато електрическата мобилност ще се превърне в „новото нормално“, изтъква икономическият министър Роберт Хабек

12:16 | 13.02.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия няма да постигне заложената цел за 15 млн. електромобила по своите пътища до 2030 г., ако продажбите на тези превозни средства се развиват линейно, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

Според него определени условия могат да доведат до повратна точка в търсенето на електрически модели.

„Линейната екстраполация на регистрациите ни води до това да не достигнем 15-те милиона (електромобила) до 2030 г., това е вярно“, посочва Хабек в отговор на въпрос на журналисти по време на събитие в Берлин. „Но техническото развитие и, което е по-важно, социалното приемане не се развиват по линеен начин... понякога има повратни точки“, добавя той, посочвайки обстоятелствата, които според него показват, че такава повратна точка може да е близо: по-голям пробег, по-ниски цени и по-бърз растеж на зарядната инфраструктура.

Хабек допуска, че Германия може би се доближава до точката, при която електрическата мобилност ще стане „новото нормално“.

Правителството на Германия заяви в своето коалиционно споразумение, че се стреми по пътищата да има „най-малко 15 млн. напълно електрически пътнически превозни средства през 2030 г.“, но министърът на транспорта Фолкер Висинг оттогава разшири условията, за да включи както електрически, така и хибридни автомобили.

Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P. Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg L.P.

Търсенето на електромобили в Европа се забавя, което анализаторите отдават до голяма степен на несигурността сред потребителите, че електромобилите отговарят на техните изисквания за безопасност, пробег и цена.

Слабото представяне на германския пазар предизвиква особена загриженост сред производителите на автомобили, като темпът на растеж на регистрациите на нови електрически автомобили в страната се забавя до 11,4% през 2023 г. от 30% за предходната година.

Последните налични данни от германския федерален автомобилен орган KBA показват, че до октомври 2023 г. по германските пътища е имало 2,2 млн. електромобила, от които 1,3 млн. броя са били напълно електрически. Това изостава значително от темпа, който е нужен за постигане на целта за 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Общо взето, се очертава плато на нивото около 15% пазарен дял.Нещо подобно се случва и в Великобритания.С тази технология за съхранение на енергия-толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Гошогошев
преди 2 месеца
Явно ще се наложи принудително развитие на продажбите ,а не линейно Целта оправдава средствата все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още