IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви за спад в продажбите на електромобили през 2024 г.

Германската автомобилна асоциация VDA очаква доставките на електрически коли да намалеят с 14% до 451 000 броя заради съкратените субсидии за покупка

22:37 | 30.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на електрически превозни средства в Германия се очаква да спаднат за първи път от осем години, тъй като признаците за охлаждане на пазара стават все по-видни и придобиват големи мащаби, пише Bloomberg.

Германската автомобилна асоциация VDA очаква доставките на автомобили, захранвани изцяло с батерии, да намалеят с 14 на сто до 451 000 броя тази година, тъй като съкращенията на субсидиите оказват влияние върху търсенето.

Най-големият автомобилен пазар в Европа е един от основните двигатели на приемането на електромобилите, но инфлацията, високите цени на превозните средства и оскъдната зарядна инфраструктура оказват негативно влияние върху търсенето. Редица производители отложиха или забавиха плановете си да пуснат нови електрически модели, докато фирмите за лизинг на коли ограничават покупките на електромобили.

Volkswagen AG и Renault SA се отказаха от плановете си да продадат дялове в своите звена, насочени към електрическата мобилност, възпрепятствани от забавеното търсене и нестабилните борсови условия.

През декември коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц прекрати субсидията за електромобили с кратко предизвестие, година по-рано от първоначално планираното.

Очаква се продажбите на електромобили в Германия да запишат през 2024 г. първата година на спад след 2016 г. Очаква се продажбите на електромобили в Германия да запишат през 2024 г. първата година на спад след 2016 г.

Продажбите на електромобили в Германия последно намаляха през 2016 г. и оттогава се покачват всяка година. Страната е продала над 524 000 напълно електрически автомобила през 2023 г. — повече от всеки друг пазар в Европа.

Прогнозираният спад за тази година означава, че делът на автомобилите, захранвани изцяло с батерии, ще падне в Германия до 16% от около 18% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: * 500хил+ електрички ти малеят ли ?!* - Горе-долу толкоз са семействата на избирателите зеленокоммуннета на Лудото Ленче (Бербок) в Германия. Хайде да са още толкова, които са стиснали свинкттера и в момента събират грешни пари и кураж за такава еднодневка. После ^ще има плач и скърцане със зъби* сред новите фабрики за батерии. Не се задават добри новини от действителността за зелевата ти кухня - ще трябва да наблегнеш на собствената генерация на измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: andy ... нещо превъзбуден ми се чиниш ?! 500хил+ електрички ти малеят ли ?! още януари не се е минал и сте се разцъркали за годината ... екипите за разработка на дизелови двигатели са разпуснати вече , и то масово във всичките автопроизводители ... това , което излезе като дизели тези години , ще са последното поколение такива ... приключи !! строят се нови фабрики за батерии , а не леярни за ДВГ ... освен това масовите електрички вече са по 35-40к , 100к са каляските ... в презряна валюта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 3 месеца
По-малко електрокари - по-малко горене на въглища за чист ток, по-малко изровена земя за литии и повече вода за пиене! :-))) Даже и немците взеха да поумняват!!! Само няколко вакснати сдyxaни слънчогледа тук се пинят. Ама не им стигат само някакви си 100 000 ойроси да си позволят манната небесна! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още