IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,1 млн. електромобила са били продадени в света през януари

Продажбите са нараснали с 69% на годишна база, но на месечна търсенето се охлажда на фона на оттеглянето на субсидиите в страни като Германия и Франция

18:54 | 15.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на електрически превозни средства се увеличават с 69% през януари спрямо същия месец на 2023 г., а на месечна база се свиват с 26%, отразявайки намаляването на субсидиите в Германия и Франция и сезонно по-слабите продажби в Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки проучване на консултантската фирма Rho Motion.

Продажбите на напълно електрически автомобили и плъгин хибриди достигат 1,1 млн. броя в глобален мащаб през януари спрямо 660 хил. броя през януари 2023 г.

Директорът на отдела за данни в Rho Motion Чарлз Лестър посочва, че продажбите на електромобили в Германия и Франция са спаднали с около 50% през януари спрямо декември, след като Берлин премахна своите субсидии, а Париж затегна изискванията за получаване на държавна помощ.

Според Лестър обаче новите ограничения за въглеродните мисии в Европейския съюз (ЕС), които ще влязат в сила през 2025 г., ще накарат автомобилните концерни да засилят пускането на нови електрически модели.

„Това, което наистина ще стимулира продажбите, са емисионните стандарти на ЕС за 2025 г.“, изтъква Лестър.

На пазара в САЩ и Канада продажбите на електромобили за януари са нараснали с 41% спрямо предходната година, а в Китай търсенето почти се е удвоило.

Продажбите в ЕС, Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и Обединеното кралство са нараснали с 29%.

Спрямо декември продажбите в Китай са намалели с 26%. В Европа те се свиват с 32%, а в САЩ и Канада – с 14 на сто.

Междувременно продажбите на хибриди в САЩ нарастват, тъй като потребителите се противопоставят на високите цени на електрическите модели и предизвикателствата пред разширяването на зарядната инфраструктура.

Toyota, най-големият производител на автомобили в света по пазарен дял, затвърди своето глобално господство, залагайки на хибридната технология, която той популяризира в края на 90-те години на миналия век. Общите продажби на групата надхвърлят 10 млн. броя, като хибридите представляват една трета от тях.

Междувременно Tesla, която предприе рязко намаление на цените на основните си пазари, включително в САЩ и Китай, претърпя свиване на маржа на превозните средства през последното тримесечие и предупреди за забавяне на търсенето тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още